U Karlovcu se, u Nacionalnom svetištu svetog Josipa, u organizaciji katoličkih organizacija “katSus” i “Prilika za susret”, u subotu okupilo oko četiri stotine samaca iz cijele Hrvatske na prvom nacionalnom susretu osoba otvorenih za katolički brak pod geslom “U ljubavi nema straha”.

Taj susret predviđa svetu misu, predavanja, druženja i upoznavanja, a proizašao je iz djelovanja crkvenih zajednica mladih.

Tomislav Belavić, koji vodi udrugu “Prilika za susret”, rekao je da su neformalna druženja iz crkvenih zajednica prenijeli na tu pravnu osobu, što im omogućuje kvalitetnije djelovanje, pa i organizaciju nacionalnih okupljanja za osobe koje su u zrelim godinama, a usamljene.

Do sada su kaže, organizirali pet takvih skupova, a ovo im je prvi nacionalni, a svrha je priprema za katolički brak.

“Ljudi se upoznaju na susretima i rješavaju osobne prepreke, kao što su strahovi”, napomenuo je Belavić i dodao kako se tome posvetio jer je godinama bio samac, a sada je u braku više od godine dana. Suprugu je, kaže, upoznao tako što mu se javila nakon što je gostovao jednom prilikom na Laudato televiziji.

Mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa smatra da su takvi susreti dobri jer Crkva uvijek radi na promociji obitelji i poticanju mladih da se otvore braku, mada ističe da ne proziva one koji se na to ne odluče. “I sam sam odlučio živjeti kršćanstvo na drugi način. Ako kao svećenik mogu pripomoći onima koji žele zasnovati obitelj, potrudit ću se oko toga”, rekao je Sente.

Dopredsjednik udruge “Prilika za susret” Slaven Marodt našalio se na vlastiti račun jer su svi ostali iz organizacije pronašli svoju “srodnu dušu”, osim njega. “Unazad pet godina je iz ovakvih susreta proizašlo 14 brakova. Ja nemam sreće”, našalio se.

Cilj im je, dodao je, pripremiti ljude za katolički brak, ali su, kaže, pozvani i oni drugih vjeroispovijesti.