Izvedba scenske kantate “Carmina Burana” njemačkoga skladatelja Carla Orffa za mladu publiku, posebno prilagođena gluhima i nagluhima održat će se u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u ponedjeljak, 5. veljače, najavila je Hrvatska glazbena mladež.

Kako se ističe u najavi, riječ je o dosad prvoj izvedbi u Hrvatskoj s prijevodom na znakovni jezik, prilagođenoj gluhoj i nagluhoj publici te uz naraciju muzikologinje Hane Breko Kustura.

“Carmina Burana”, scenska kantata u tri dijela, njemačkoga skladatelja Carla Orffa iz 1936. godine, jedno je od kanonskih i najčešće izvođenih djela zborske literature 20. stoljeća.

U ovoj verziji koncipiranoj za mlađu publiku izvest će je pod ravnanjem Ivana Šćepanovića Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, udaraljkaški ansambl Bing Bang studenata Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i solisti – sopranistica Gabriela Hržnjek, tenor Ladislav Vrgoč, bariton Ljubomir Puškarić te Petra Akrap i Viktor Rafajlovski na glasovirima.

U stankama između triju dijelova kantate muzikologinja Hana Breko Kustura dat će odgovore na pitanja zašto je Orff posegnuo baš za zbirkom latinske srednjovjekovne poezije iz 13. stoljeća, što nam govore nova otkrića o rukopisu pronađenom 1806. u benediktinskom samostanu Benediktbeuern u Bavarskoj te zašto je ova skladba preživjela sve režime i u koje su se sve svrhe nakon Drugoga svjetskoga rata koristile neke od njezinih najpopularnijih tema.

Breko Kustura govorit će i o tome zašto je, unatoč svojim kritičkim tekstovima, i dalje ostala na vrhu najpopularnijih djela tzv. ozbiljne glazbe te što nam govori o studentskom životu srednjega vijeka ili o ljubavi.