U Hrvatsku je do subote u 7 ujutro pristiglo više od 1500 izbjeglica iz Ukrajine, doznaje se iz Hrvatskog crvenog križa.

Prvo mjesto gdje ih se zbrinjava je u u Motelu Plitvice u Zagrebu, no on je u ovom trenutku napunjen, pa se ukrajinske izbjeglice sada smještaju u Hostel Rakitje, objavila je danas Hrvatska televizija.

Mnogo je onih koji ostaju u motelu Plitvice jer nemaju plan za dalje.

Katarina Zorić, glasnogovornica Crvenog križa, rekla je za HTV kako je u Zagrebu smješteno 119 osoba, u Varaždinskoj županiji ih je 34, u Osijeku 18. Razmatraju se i druge lokacije za prihvat, a trenutačno su dvije obitelji na putu u smještaj u Karlobagu.

“Okolnosti su grozne, ali svi se trude, mnogi ne znaju gdje će, dok su neki našli privremeni smještaj. Boje se otići jer ne znaju svoj status, a ovdje će im informacije biti brže i lakše dostupne. Većinom je riječ o ženama i djeci, a među izbjeglicama je i jedan otac koji je došao s petero djece. Oni koji imaju troje i više djece smiju napustiti Ukrajinu”, kazala je Zorić.

Iako u motelu imaju sve što im je potrebno, ljudi dolaze i donose pomoć, dodala je glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa, naglasivši da nikoga neće odbiti.

Navela je i da hrvatski građani, potaknuti osobnim pričama koje vide na televiziji ili na društvenim mrežama, donesu pomoć ciljano za neku obitelj ili osobu, a znaju doći i oni koji žele pomoći financijski. No, naglasila je, takva vrsta pomoći ne ide putem Crvenog križa.

Kako bi skrenuli misli s tragedije koja im se dogodila u Ukrajini, djeca danas idu u posjet zagrebačkom Zoološkom vrtu, gdje je za najmlađe pripremljen ručak i paketići, objavio je HTV.