U Dugoj Resi je u subotu obilježena 33. obljetnica 2. gardijske brigade “Gromovi”, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić je odao počast na spomeniku poginulima, a predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović je prisustvovao središnjoj svečanosti.

“O povijesti treba govoriti zbog sebe, ne zbog drugih. Okrenuti se budućnosti – da, ali ne možemo pobjeći od posljedica onoga što smo rekli i onoga što se događalo. Na nama je da o povijesti Hrvatske i, naravno, povijesti 2. gardijske brigade pričamo ono što mi vidimo kao istinu, što smatramo potrebnim ponavljati i što je pitanje časti i ponosa”, naglasio je predsjednik Milanović.

Posebno je istaknuo 205 poginulih pripadnika brigade koji su svoje živote dali za slobodu Hrvatske te podsjetio na ključnu ulogu “Gromova” tijekom Domovinskog rata rekavši da je ta brigada bila tamo gdje je bilo najteže te da je njezin borac i branitelj bio i sadašnji načelnik Glavnog stožera general-pukovnik Tihomir Kundid.

“Ova brigada branila je Hrvatsku na Banovini kada je tamo bilo najteže i najneizvjesnije. Oslobađala ju je i u Oluji tamo gdje je bilo najteže”, rekao je Milanović te dodao da bi Bosna i Hercegovina – da nije bilo Hrvatske vojske i hrvatskih gardijskih brigada – danas izgledala drugačije te ne bi bilo mira u Daytonu.

Ministar Anušić je poručio da je slogan “Jednom Grom – zauvijek Grom” simbol snage i hrabrosti koju su pripadnici “Gromova” pokazali u Domovinskom ratu na Banovini, Kordunu, u deblokadi Dubrovnika, u akcijama “Maslenica”, “Bljesak” i u završnim oslobodilačkim operacijama.

Svečanost je organizirala Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi”, a njezin predsjednik Nenad Bužanić je poručio da se “ne smiju tolerirati teze o građanskom ratu”.

Gromovi – okosnica u obrani i oslobađanju Hrvatske

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Tihomir Kundid je istaknuo da je 2. gardijska brigada bila “okosnica u obrani i oslobađanju Hrvatske”.

Izaslanik ministra branitelja Josip Lucić je istaknuo da je uloga “Gromova” nevjerojatna. “Spriječili su da neprijatelj presječe Hrvatsku”, rekao je Lucić.

Dodao je da je neprihvatljivo “da nas vraćaju 80 godina unazad”. “Danas slušati priče o fašistima, klerofašistima, antikomunistima i komunistima i ne znam kome svemu, a ne govoriti o Domovinskom ratu je prevara”, ustvrdio je.

Druga gardijska brigada „Gromovi“ ustrojena je 15. svibnja 1991. u vojarni “Trstenik” pokraj Dugog Sela, te su prvotnu popunu brigade činili su pripadnici MUP-a. Njihov ratni put počeo je već početkom lipnja 1991. na mostu Mladosti u Zagrebu zaustavljanjem tenkova tadašnje JNA, dok su istovremeno dijelovi postrojbe sudjelovali u borbama kod Ljubova u Lici i Hrvatskom Pounju.

Također, sudjelovali su i u obrani Karlovca, Duge Rese i Topuskog, u borbama na Banovini, te su branili Petrinju, Sisak i Komarevo. Tijekom 1991. u „bitci za Farkašić“ oslobađaju značajan dio okupiranog teritorija na desnoj obali rijeke Kupe.

Uz to, „Gromovi“ su sudjelovali i u operacijama deblokade Južnog bojišta (operacija Tigar) te u Bosanskoj Posavini. Dali su i izniman doprinos u operacijama Maslenica, Bljesak i Oluja. Kroz brigadu je prošlo više od 9 700 pripadnika, 205 ih je poginulo, pet nestalo, a njih više od 1 400 je ranjeno.