U doba najveće svjetske krize Podravka je još jednom pokazala zašto je bitno imati vlastitu proizvodnju hrane 

3. travnja 2020. Autor: prigorski.hr Kolumne U doba najveće svjetske krize Podravka je još jednom pokazala zašto je bitno imati vlastitu proizvodnju hrane 

Duško Marušić/PIXSELL


Piše: M. Mirković

U vrijeme sve veće nestašice hrane u Europi, ali i svijetu globalna pandemija koronavirusa u Hrvatskoj je aktualizirala pitanje vlastite proizvodnje hrane, kao i opasnosti od nedovoljnih robnih zaliha zbog prekomjernog uvoza. Tijekom prošlog mjeseca svjetske burze doživjele su velike potrese, a sve češće bilježi se i rekordni pad dionica u usporedbi s svjetskom financijskom krizom 2008. godine.

Podsjetimo kako je zadnja svjetska kriza pogodila Hrvatsku više od susjednih europskih zemalja, baš zbog činjenice što je najveći teret prebacila na privatni sektor, dok su u javnom sektoru provedene samo kozmetičke mjere.

Prema nekim ekonomskim analitičarima ova kriza će biti puno jača, što se već i sada vidi po nizu fiskalnih i poticajnih mjera koje su neke europske države počele provoditi, uključujući i Hrvatsku koja je drugim setom mjera ipak na vrijeme shvatila da bez realnog sektora nema ni ekonomije. Trenutno zbog izvanrednih mjera i granica koje su zatvorene ugrožen je međunarodni prijevoz i lanac opskrbe, što se već osjeti u nekim zemljama gdje se javlja nestašica hrana. U tom cijelu nizu problema Podravka je kompanija u koju su uprte mnoge oči.

Naime, na početku ove krize postavilo se pitanje može li Podravka proizvoditi dovoljne količine hrane za naše potrebe, no u zadnja dva mjeseca ova uspješna hrvatska kompanija pokazala je nevjerojatnu ozbiljnost i profesionalnost kada su skoro za duplo povećali proizvodnju hrane te osigurali neometan protok roba. Za vrijeme ove Uprave Podravka je sve više svoju priču gradila na suradnji s domaćim proizvođačima i kooperantima.

Duško Marušić/PIXSELL

Podsjetimo, kako prema strateškom cilju sektora Poljoprivreda Podravka planira do 2022. godine osigurati 100 posto udio domaćih primarnih sirovina u gotovom proizvodu, što je početkom 2018. godine dobro prepoznala i nova Uprava predvođena Marinom Pucarom kada su unaprijedili svoju suradnju s domaćim kooperantima, a prekinuli neke neuspješne projekte bivše Uprave, poput tvornice u Tanzaniji, Food Solution programa i ulaganja u egzotične zemlje.

Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Podravka je lider i po ulaganju u lokalnu zajednicu

Za vrijeme pandemije Covida-19 Podravka se pokazala i iznimno odgovornom u procesu proizvodnje i transporta hrane pa do danas nije zabilježen nijedan slučaj lokalne transmisije među zaposlenicima. Uz sigurnost Podravka je i dalje jedan od najvećih sponzora i donatora u lokalnu zajednicu što se vidjelo i po zadnjoj donaciji od 500 prehrambenih paketa i proizvoda dječje hrane za korisnike usluga gradskih društava Crvenog križa s područja Koprivničko-križevačke županije koji žive u teškim materijalnim uvjetima.

Uz donaciju hrane širi menadžment Podravke i Belupa odrekao se dijela primanja za potrebe zdravstvenog sustava, dok je donaciju u lijekovima za koprivničku Opću bolnicu “Dr. Tomislav Bardek” osigurao Belupo.

Podravka je ovim potezima za vrijeme krize potvrdila koliko je zapravo važno da jake domaće tvrtke, posebice one u prehrambenom i proizvodnom sektoru, ostanu u hrvatskom vlasništvu, što možemo vidjeti i na primjerima poput Podravske banke, Carlsberga i Hartmanna, koje iako ostvaruju znantne prihode u Hrvatskoj te imaju sjedište u Koprivnici, nisu baš najdarežljiviji kada je u pitanju lokalna zajednica.

Facebook Comments