U sklopu edukacijsko stipendijskog programa “Huawei for digital Slavonia” kineska telekomunikacijska tvrtka “Huawei” u utorak je uručila 80 tisuća eura namijenjenih stipendiranju studenata dva fakulteta osječkog Sveučilišta.

Stipendije su namijenjene studentima Fakulteta agrobiotehničkih znanosti (FAZOS), u iznosu od 60 tisuća eura, te Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), u iznosu od 20 tisuća eura.

Rektor osječkog Sveučilišta Vlado Guberac ocijenio je kako je ovo još jedan primjer dobre suradnje osječkih fakulteta s gospodarstvom, a isto tako doprinos internacionalizaciji Sveučilišta.

U posljednje četiri godine utemeljili smo pet novih studija na engleskom te studij medicine na njemačkoj jeziku, gdje ukupno imamo oko 200 stranih studenata. Sve ove stipendije koje dolaze iz gospodarstva su poticaj ne samo studentima, nego i povećanju upisnih kvota, posebice za deficitarna zanimanja, rekao je Guberac.

Dekan FAZOS-a Krunoslav Zmaić ističe kako je ovo nastavak suradnje s tvrtkom “Huawei”, koja je prije godinu dana prvi puta stipendirala studente ovoga fakulteta iznosom od 60 tisuća eura, a sada će s istim iznosom stipendirati polaznike studija digitalne poljoprivrede.

Dodao je kako će FAZOS i FERIT, uz tehnologiju tvrtke “Huawei” sudjelovati u istraživanju na području Parka prirode “Kopački rit”, gdje će se postavljanjem više od 200 kamera i drugih uređaja, pokušati prikupiti podatke o utjecaju klimatskih promjena na eko-sustav i kretanje pojedinih zaštićenih životinjskih vrsta.

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić ocijenio je kako činjenica da svjetski poznate tvrtke ulažu u hrvatske fakultete, studente i znanstvenike pomaže Hrvatskoj u digitalnoj i energetskoj zelenoj tranziciji.

Kineski veleposlanik u Hrvatskoj Qi Qianjin ocijenio je kako tvrtke kao što je “Huawei”, ovakvim aktivnostima nastoje promovirati gospodarski razvoj, posebice u digitalnom svijetu, te dobre odnose dvije zemlje, u čemu imaju potporu Veloposlanstva.

Regionalni direktor tvrtke “Huawei” za odnose s javnošću i komunikacije Marco Xu  Xiaobo kazao je kako ova tvrtka, kao jedan od globalnih lidera u ICT rješenjima i telekomunikacijama vjeruje kako je talent najvažniji segment u tehnološkim tvrtkama, jer samo talentirani ljudi mogu stvarati inovativna rješenja.

Zato želimo stipendijama ulagati u najkvalitetnije i najtalentiranije studente, kako bi ih mogli iskoristiti u stjecanje znanja o najsuvremenijim ICT tehnologijama, dodao je.