Zagrebačko Općinsko kazneno državno odvjetništvo povuklo je optužni prijedlog protiv saborske zastupnice Radničke fronte Katarine Peović, koja je Prekršajnom sudu prijavljena zbog kršenja izborne šutnje na izborima za Europski parlament 2019. godine.

Ne navodeći identitet, iz zagrebačkog tužiteljstva u ponedjeljak su objavili da su povukli optužni prijedlog, podignut nakon što je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) Peović anonimno prijavljena Peović zbog sumnje da je kao kandidat na europskim izborima povrijedila izbornu šutnju.

Ta je prijava proslijeđena DORH-u, a njom se Peović teretilo za kršenje Zakona o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske, po kojem novčanom kaznom od 10 do 30 tisuća kuna kažnjava izborni kandidat za povredu izborne šutnje.

“Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu otvorilo je predmet nadzora i utvrdilo da u konkretnom slučaju nisu ostvarena obilježja navedenog prekršaja”, ističu iz tužiteljstva.

Optužni prijedlog protiv zastupnice Peović podignut je krajem ožujka na temelju anonimne prijave da je 26. svibnja 2019., kada su se održavali europski izbori, na društvenim mrežama objavila fotografiju na kojoj u kutiju ubacuje glasački listić.

U objavi je stajalo: “Danas sam bila na biralištu. Pozivam sve obespravljene da osim ulica iskoriste sva ostala raspoloživa sredstva, pa i alate kapitalističke tzv. demokracije u borbi za radnu većinu”.

Iz DIP-a su nedavno objavili da su zbog kršenja izborne šutnje na istim izborima DORH-u prijavili 14 osoba, a ne samo Katarinu Peović (RF)

“DIP je imao 66 prijava za možebitno kršenje šutnje, za 52 smo utvrdili da nećemo ići s obavijesti prema DORH-u, za 14 jesmo”, rekao je Hini glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski, navodeći da je prvi dopis prema DORH-u poslan 17. lipnja, a dopunjeni 8. kolovoza 2019., kada Peović još nije bila zastupnica.