Europska tužiteljica Tamara Laptoš u nedjelju je rekla kako su prikupljene SMS poruke zakonit dokaz u slučaju bivše ministrice regionalnog razvoja Gabrijele Žalac, a navela je i kako su iz slučaja Žalac pokrenuti neki novi postupci.

Upitana može li obrana bivše ministrice oboriti optužnicu zato što je dio dokaza (poruka) prikupljen u drugom slučaju, odnosno u mobitelu bivše državne tajnice Josipe Rimac, Laptoš je u intervjuu za N1 odgovorila kako je optužnica podignuta i u ožujku slijedi sjednica optužnog vijeća.

“Ne bi ni poslali optužnicu na sud da ne očekujemo da bude potvrđena. Optužno vijeće je mjesto gdje će svaka strana iznijeti svoje argumente, sud će ocijeniti argumente jedne i druge strane, a strana nezadovoljna odlukom imat će pravo žalbe”, rekla je tužiteljica.

Poručila je kako smatraju da su spomenute poruke zakonit dokaz.

“Ne bi ih uvrstili u spis da smatramo da nisu zakonite, kao niti drugih više od 1000 dokaza na kojima se optužnica temelji”, poručila je Laptoš.

Na pitanje ima li u tom prikupljenom materijalu nešto što upućuje i na druge slučajeve, rekla je: “Da ima, onda bi bili otvoreni i drugi slučajevi”.

Upitana jesu li u istrazi procijenili da osobu “A.P.”, koja se spominje u porukama, nije potrebno ispitati, odgovorila je – vjerojatno da.

Laptoš je također potvrdila kako je moguće da se iz svih dokaza iz istrage u slučaju Žalac pojavi i neki novi slučaj.

“Moguće je, nisam rekla da nisu pokrenuti neki slučajevi iz predmeta Žalac”, navela je.

Upitana znači li to da su već pokrenuti, rekla je kako neki jesu, ali o njima ne može govoriti u toj fazi postupka.

Naime, europsko tužiteljstvo podiglo je optužnicu protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac zbog sumnje da je oštetila hrvatski i EU proračun za više od 1,3 milijuna eura nabavom softvera po većoj cijeni od realne.