Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut u utorak je najavio da su pripremljeni planovi i osigurana sredstva da najkasnije do ožujka 2026. Hrvatska na cijelom svom prostoru bude očišćena od mina, odnosno da se uklone sve minske opasnosti.

Do kraja ove godine u potpunosti bi se trebale razminirati Osječko-baranjska i Šibensko-kninska županija, kazao je Trut na tribini”Sigurnost posjetitelja u zaštićenim područjima Parka prirode Kopački rit”.

Tribinu je Ravnateljstvo CZ-a organiziralo s Udrugom za podršku i poticanje zajedništva “Hrvatska pomaže” i Osječko-baranjskom županijom u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju.

“Na području Osječko-baranjske županijije radi se o razminiravanju područja od 6,77 četvornih kilometara minski sumnjivog područja u sklopu Kopačkog rita u općini Bilje koje bi trebalo biti provedeno tijekom ovogodišnjeg srpnja i kolovoza”, rekao je Trut napomenuvši kako bi se time i ove dvije županije pridružile onima koje su u potpunosti očišćene od mina.

Podsjetio je da su do sada svi zacrtani planovi razminiranja po županijama uspješno provedeni navodeći kako je u 2021. potpuno razminirana Zadarska županija, a prošle godine ostvaren je plan razminiranja Požeško-slavonske županije.

U naredne dvije i pol godine, dodao je Trut, ostaju još četiri županije za razminiranje, odnosno 24 grada ili općine, što je oko 144 četvorna kilometra minsko-sumnjivog područja, a za što je potrebno oko 500 milijuna eura.

Protuminsko djelovanje prioritetna zadaća već gotovo 26 godina

Naglasio je kako je protuminsko djelovanje bila jedna od prioritetnih zadaća Vlade RH u koju se već gotovo 26 godina sustavno ulaže, kroz nacionalna sredstva i fondove EU.

“Sigurnost naših građana, normalizacija života i stvaranje uvjeta za ulaganje u zajednicu i održiv razvoj je glavni moto kojima se zajednički moramo voditi, kroz suradnju javnog i privatnog sektora i svima nam je u interesu doći do konačnog cilja – Hrvatske bez mina”, zaključio je Trut.

Zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić ustvrdio je da je Kopački rit bilo jedno od minski najzagađenijih područja u Hrvatskoj, a do sada je s tog područja ukupno izuzeto oko 6500 različitih minsko-eksplozivnih sredstava.

“Nažalost od prestanka borbenih djelovanja 1996. na području OBŽ od mina je stradalo 77 osoba od čega čak 22 smrtno”, zaključio je Lukić izražavajući zadovoljstvo što će već ove godine cijela županija biti sigurna od minskih opasnosti.

Ravnatelj PP Kopački rit Ivo Bašić također je izrazio zadovoljstvo što će od čak 37 četvornih kilometara minski zagađenog područja Parka prirode ove godine biti sve razminirano i da će uz protupožarnu zaštitu sigurnost posjetitelja biti na visokoj razini.