Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot poručio je u utorak u Karlovcu kako vlast u tome gradu nije napravila ništa po pitanju korištenja geotermalnog potencijala koji se može koristiti za grijanje, proizvodnju električne energije te u poljoprivredi.

Podsjetio je da su početkom 1980-ih kod prigradskog naselja Rečica iskopane dvije bušotine koje su ostale neiskorištene.

“Osim što je 2018. osnovano poduzeće Geotermika i što je dana koncesija, nije napravljeno apsolutno ništa. Geotermalni izvori su postali teret vlastima. Ništa nije ulagano, a još te 2018. je izračunato kako su potrebna minimalna ulaganja koja bi se vratila za četiri do pet godina. Grad bi mogao zarađivati i to je mogao biti primjer korištenja geotermalnog potencijala”, poručio je Zvonimir Troskot na konferenciji za novinare.

Hrvatska bi, tvrdi, mogla biti jača od Mađarske i Islanda po tom pitanju.

Istaknuo je i da Karlovac može biti energetski samodostatan. “Sve je spremno, voda je ispitana, samo treba početi koristiti taj ogromni energetski potencijal”, naglasio je. Iznio je, međutim, bojazan da će se nalazišta dati u koncesiju.

Troskot je vlast kritizirao i zbog sustava obrane od poplava naglasivši kako se ‘u Europi više ne betonira u tu svrhu’. Tuljci nisu pomogli, deset milijuna kuna je sprženo kada su se kupovali patenti koji su se punili vodama, poručio je.

“Gdje je novac za prirodne boksove punjene pijeskom na krivim mjestima? Zidovi od Selca prema Rečici će napraviti nove probleme, umjesto da je taj novac uložen u izgradnju brane radi korištenja potencijala kanala Kupa-Kupa. Taj kanal treba malo pročistiti, kod Draganića napraviti branu koja bi osigurala prirodno prelijevanje, kao što je to u Europi. Sjevernije od Brodaraca je poplavljena šuma lužnjaka, a to su mogla biti nova Plitvička jezera. Kanal Kupa – Kupa je na zadnjom mjestu”, nabrajao je.

Najvažnije stvari za razvoj Karlovca stalno se prolongiraju, mišljenja je Troskot.

Naglasio je i kako se Hidroelektrana Lešće ne koristi za upravljanje vodama, a da se “metar vode može već tamo zaustaviti”.

“Život s rijekama je prilika za Karlovac”, smatra ‘mostovac’ Troskot.