katanovic

Tomislav Katanović: Certificirani gradovi privlače tri puta više investicija

U Hrvatskoj su do sada certificirani Bjelovar, Crikvenica, Ivanec i Jastrebarsko, a u procesu certifikacije su još Cres, Dubrovnik, Duga Resa, Krk, Kostrena i Labin

U moru propisa, nacionalnih zakonskih regulativa, institucija, njihovih naziva i uloge te drugih specifičnosti, potencijalnim investitorima ponekad nije lako dobro procijeniti investicijsku klimu i odlučiti se za investiranje i pokretanje poslovanja u pojedinom gradu ili općini u regiji.

Naprednije jedinice lokalne i regionalne samouprave taj su problem odavno prepoznale i nastoje na svojem području stvoriti što kvalitetnije preduvjete i olakšati realizaciju investicija i poslovanja.

Tu je potrebu prepoznala i Njemačka Vlada koja suradnjom Njemačkog društva za međunarodnu suradnju – GIZ i lokalnih partnera od prosinca 2011. godine provode projekt pod nazivom „Business Friendly Certification South East Europe“ („Certifikacija gradova i općina sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Europi“).
Kao partnerska institucija navedeni projekt u Hrvatskoj od 2012. godine provodi Centar za lokalni ekonomski razvoj (CLER) Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Što je BFC SEE ?

Program certifikacije gradova i općina BFC SEE predstavlja sustavno osmišljeni skup kriterija i pratećih procedura koje mora zadovoljiti lokalna jedinica kako bi mogla biti proglašena sredinom s povoljnim poslovnim okruženjem i time ostvariti ciljeve povećanja investicija, proračunskih prihoda te gospodarskog rasta na lokalnoj razini.

Dobivanje certifikata početak je i organizirane investicijske promocije u sklopu programa na svim razinama (državnoj, regionalnoj i međunarodnoj) koja svim potencijalnim investitorima pruža garanciju da je riječ o sredini u kojoj će se njihova investicija realizirati brzo, učinkovito i uspješno.

Kome je namijenjen i kako se provodi?

BFC SEE namijenjen je prije svega lokalnim samoupravama koje žele biti uspješnije u privlačenju novih investicija i stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja, a samim time i kvalitetnijeg života na svojem području.

Za investitore koji žele započeti, preseliti ili proširiti svoje poslovanje u jugoistočnoj Europi, BFC SEE služi kao standardizirani alat za procjenu pojedinih JLS u regiji koji omogućava usporedivost i odabir najpovoljnijeg investicijskog i poslovnog okruženja.

Lokalne samouprave ulaze u program standardiziranih mjerila, pozicioniraju se na ljestvici najnaprednijih u jugoistočnoj Europi, te si na taj način osiguravaju veću podršku nacionalnih i međunarodnih institucija i investitora. Za procjenu kvalitete lokalnog poslovnog okruženja koristi se više od 80 kriterija certificiranja u 12 ključnih kategorija:

– Strateški pristup lokalnom ekonomskom razvoju
– Administrativni kapaciteti za podršku poslovnim subjektima (poduzetničke potporne institucije i sl.)
– Partnerski odnos s privatnim sektorom (Gospodarsko vijeće i sl.)
– Efikasan sustav za izdavanje građevinskih dozvola
– Način upravljanja i dostupnost baza podataka poslovnih informacija
– Proaktivni pristup u promicanju investicijskih prilika i okruženja
– Kreditna solventnost i financijska stabilnost lokalne samouprave
– Promicanje stvaranja novih radnih mjesta i razvoj ljudskih potencijala
– Promicanje javno-privatnog partnerstva
– Odgovarajuća infrastruktura i pouzdane komunalne usluge
– Transparentne i stimulativne porezne i poticajne politike
– Upotreba informacijskih tehnologija (e-government)

Lokalne samouprave moraju zadovoljiti najmanje 75% navedenih kriterija kako bi ostvarile pravo na certifikaciju prema BFC SEE regionalnom standardu, a certifikat vrijedi dvije godine

Važno je napomenuti da se indikatori unutar kategorija vrednuju prema različitim razinama važnosti i dijele se na: eliminacijske, vrlo utjecajne, utjecajne i dodatne.
Eliminacijski indikatori, sukladno svojem nazivu, predstavljaju preduvjet za certifikaciju, a odnose se na osnovna načela i praksu upravljanja lokalnom samoupravom, dok dodatni pokazatelji ukazuju na primjere dobre prakse u upravljanju lokalnim samoupravama u jugoistočnoj Europi.

Proces se sastoji od slijedećih faza:
1. faze evaluacije (do 4 mjeseca)
2. faza provedbe (do 6 mjeseci)
3. faza provjere i certifikacije (do 2 mjeseca)
4. promocija
5. faza praćenja (1 godinu od izdavanja certifikata)
6. recertifikacija (2 godine od izdavanja certifikata)
Partner za implementaciju u Hrvatskoj je Centar za lokalni ekonomski razvoj (CLER d.o.o.), sveučilišna tvrtka Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Dosadašnji rezultati (ukratko):

Više od 60 JLS iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Srbije do sada je poboljšalo svoje poslovno okruženje i do 70% kroz BFC SEE certifikaciju.
26 certificiranih JLS u regiji SEE pokrivaju ukupno 15.440 km2 teritorija, pružajući kvalitetne usluge i povoljno poslovno okruženje za cca. 2 milijuna ljudi i 105.000 poduzeća.
Prema neovisnim istraživanjima uvjeti za poslovanje u JLS certificiranim prema BFC SEE su 76% bolji nego u necertificiranim.

Certificirane JLS ostvarile su preko 1 milijarde eura izravnih stranih ulaganja u posljednje tri godine (2012-2015) i privlače u prosjeku tri puta više ulaganja od necertificiranih JLS.
80% svih JLS iz regije koje su navedene na listi top destinacija za ulaganje u Europi (FDI Cities of the Future) časopisa Financial Times su certificirane prema BFC SEE.
90% certificiranih JLS u regiji smatra da je korisno ili vrlo korisno biti certificirani prema BFC SEE standardu.

U Hrvatskoj su do sada certificirani Bjelovar, Crikvenica, Ivanec i Jastrebarsko, a u procesu certifikacije su još Cres, Dubrovnik, Duga Resa, Krk, Kostrena i Labin.

Koji su ciljevi i korist za investitore i jedinice lokalne samouprave?

Projekt BFC SEE ima za prvenstveni cilj stvoriti povoljno poslovno okruženje u gradovima i općinama, koje podrazumijeva učinkovitu administraciju, transparentnost lokalne samouprave, odgovarajuću infrastrukturu i partnerski odnos prema privatnom sektoru.
Krajnji cilj BFC SEE programa je unaprjeđenje uvjeta poslovanja u regiji, poticanje gospodarske suradnje i privlačenja novih investicija.

BFC SEE certifikat kvalitete je međunarodno priznati pokazatelj učinkovitosti lokalne uprave i povoljne investicijske klime u jugoistočnoj Europi. Osiguravanjem stabilnog i poznatog poslovnog okruženja, jamči investitorima da sve certificirane lokalne samouprave u regiji pružaju visoku kvalitetu usluga za poslovne subjekte.

Piše: Tomislav Katanović, univ.spec.oec, certificirani evaluator za BFC SEE

prigorski.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

foto: komunala-kc.hr

Koprivnički Komunalac ‘ulazi’ u tiskarstvo

Koprivničko komunalno poduzeće Komunalac prihvatilo se pripreme i tiska ovogodišnjeg Koprivničkog godišnjaka. Riječ je o …

policija

Križevci: Gost lokala uzeo stolac i razbio staklo na vratima

Do narušavanja javnog reda i mira došlo je u ponedjeljak oko 21.30 sati u Ulici …