Bivši hrvatski košarkaški reprezentativac Ante Tomić (35) rekao je u intervjuu za katalonske novine Sport da bi mogao igrati do 39 godine, a onda ostati živjeti u Barceloni gdje bi radio nešto izvan košarke.

Tomić, koji igra na poziciji centra, s katalonskim Joventutom ima ugovor do ljeta 2025.

“Tada ću imati 38 godina. Budem li se osjećao dobro i zdravo mogao bih odigrati još jednu godinu. No trenutno mislim samo na sadašnji trenutak, kako pomoći ekipi i igrati dobro,” kazao je.

Bivši igrač Zagreba, Real Madrida i Barcelone odigrao je 500 utakmica u prvoj španjolskoj ligi čime je drugi stranac u povijesti po broju nastupa. Više odigranih utakmica ima samo 39-godišnji brazilsko-talijanski igrač Marcelo Tieppo Huertas.

“To je veliki broj utakmica. Sam taj broj govori koliko dugo igram ovdje. Mali broj ozljeda, puno minuta i 13 sezona čime se ponosnim,” rekao je.

Tomića je 2008. NBA momčad Utah Jazz bila izabrala na draftu na 44. poziciji, no nikada se nije otisnuo prema Sjedinjenim Državama.

“Bila je dva puta prilika da odem igrati ondje, ako se ne varam. No u životu postoje dvije različite stvari. Ono osobno i profesionalno. Odluka da tada ostanem u Barceloni bila je obiteljska, htio sam ovdje formirati obitelj”, rekao je.

Tomić je u ljeto 2020. godine otišao iz Barcelone, čiji je bio kapetan i s kojom je osvojio jedini naslov prvaka Španjolske.

“Taj naslov mi je u najljepšem sjećanju iz razdoblja provedenog u Barceloni”, istaknuo je. “Nakon Final Foura, i svega što se događalo na njemu, otišao sam u Hrvatsku. Razgovarao sam s ljudima iz kluba te su mi rekli da ne računaju na mene,” dodao je.

Tada je otišao u Badalonu, gradić u predgrađu Barcelone, gdje je potpisao za Joventut.

Joventut je u prvih pet kola ove sezone upisao dvije pobjede i tri poraza, nakon što je lani zauzeo četvrto mjesto u regularnom dijelu sezone. Tomić je u zeleno-crnom dresu upisao upečatljive nastupe.

“Kada se osjećaš ugodno, i kada ti je sa svima dobro, možeš pružiti svoju najbolju verziju. Ako to znači pomoći mlađim igračima ili treneru, tim bolje,” izjavio je.

“Model Joventuta me podsjeća na moj prvi klub u Hrvatskoj, Zagreb, koji je također ulagao u mlađe igrače te ih formirao. Taj klub je nestao ali me na njega podsjetila Joventutova filozofija. Ovdje mladi dolaze ali i igraju,” dodao je.

Tomić je rekao da nakon okončanja igračke karijere namjerava ostati u Kataloniji.

“Vidim se ovdje sa svojom obitelji jer nam je ovo dom. Ne znam hoće li moja budućnost biti vezana uz košarku. Imam druge interese u kojima bih se želio okušatii, ali ostanak u svijetu košarke jest druga mogućnost,” zaključio je.