Zagrebačka gradska vlast predvođena gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem prošli je tjedan izvan snage stavila četiri Urbanistička plana uređenja (UPU), i to Savski park – istok, Savski park – zapad, Savska Šarengradska – sjever i Savska Šarengradska – jug, piše u četvrtak Jutarnji list.

U medijima su najpoznatiji od njih UPU Savski park – zapad, odnosno Mali Manhattan, i UPU Savski park – istok, u kojem je jedan od investitora odvjetnik Anto Nobilo.

– Nitko nas ni o čemu nije obavijestio, kao da se radi o tajnoj akciji, barem za nas. Nisam stručnjak za urbanizam, ali gradonačelnik i njegove službe trebali bi komunicirati s građanima i investitorima.

Njihova uloga bi trebala biti servisna, a Zagreb bi trebao postati bogat grad. Antiinvesticijska politika, koja trenutačno vlada, nije ispravan put – komentirao je jučer odvjetnik Anto Nobilo, koji je reagirao na najave zagrebačkog gradonačelnika Tomaševića da se četiri UPU-a stavljaju izvan snage.

Za četiri su plana, naime, gradske vlasti procijenile da su “osobito problematična, s lošim i nepopravljivim rješenjima”, pa su pokrenule postupak da ih se stavi izvan snage. – Ideja je da ih stavimo izvan snage kako bismo onda mogli izraditi nove urbanističke planove uređenja za te prostore i ka ko bi se ta izgrađenost stavila u neke gabarite održivosti grada – istaknuo je Tomašević koji je tako, među ostalim, izvan snage stavio i projekt Malog Manhattana, odnosno Savski park – zapad.

Donedavno su upravo gradske vlasti uvjeravale oporbu da su obvezni ispoštovati prethodno izdane dozvole jer bi zaustavljanje tog projekta moglo Grad Zagreb stajati desetke milijuna eura, piše novinarka Jutarnjeg lista Vanja Nazirović.