TJEDAN ODLUKE Što pobjeda Grbina ili Kolara znači za čelne SDP-ove ljude u Podravini i Prigorju?

28. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Kolumne TJEDAN ODLUKE Što pobjeda Grbina ili Kolara znači za čelne SDP-ove ljude u Podravini i Prigorju?


Da je politika kurva i umjetnost mogućeg, a ne moralnog najbolje govore i trenutni stranački izbori za predsjednika SDP-a koji se vode između saborskog zastupnika Peđe Grbina i krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara. Osim što su ovi izbori pokazali neke nove trendove i struje unutar SDP-a pokazali su i svu licemjernost politike na području Koprivničko-križevačke županije.

Podsjetimo, Peđa Grbin osvojio je preko 40 posto glasova, dok Kolar zaostaje skoro za duplo. U ovom trenutku Grbin ima znatnu prednost nad svojim protukandidatom i malo je vjerojatno da će Kolar uspjeti u svom naumu i postati novi lider stranke.

Kako bi u potpunosti razumjeli motive kandidature Željka Kolara najbolje je promatrati njegove partnere u ovom bratoubilačkom ratu gdje se zapravo ne bira najbolja osoba za SDP (koji nakon Berine vladavine nikada nije stajao lošije, op.a.), već se zapravo radi o klasičnom preslagivanju interesnih kockica i privatnih ambicija nekih lokalnih stranačkih političara.

Zagreb: Konferencija za medije Željka Kolara, kandidata za čelnika SDP-a

Matija Habljak/PIXSELL

Početak jednog divnog prijateljstva

Jedan od istaknutijih partnera županu Kolaru je i šef koprivničko-križevačkog SDP-a Mladen Kešer čija je glavna ambicija bila preko Kolara ući u Predsjedništvo stranke, otvoriti si put u Sabor na idućim parlamentarnim izborima te ojačati svoju poziciju za iduće lokalne izbore gdje ga se smatra izglednim kandidatom za župana.

Prema zadnjim neslužbenim rezultatima Kešer ne ulazi u Predsjedništvo te ukoliko se ne dogodi čudo i Kolar ne pobijedi na izborima kalnički načelnik morat će birati između sigurnog još jednog mandata u općini i pozicije župana. Izborna utrka Kešera za župana s pozicije načelnika, a ne potpredsjednika SDP-a, zasigurno veseli i koprivničko-križevačkog župana Darka Korena, koji se raduje izbornom “Tucko modelu”.

misel jaksic

U priči oko Kešera ne smijemo zaboraviti i koprivničkog gradonačelnika, novopečenog saborskog zastupnika i predsjednika saborskog Odbora za pravosuđe Mišela Jakšića, za kojeg se neslužbeno tvrdi kako je ušao i u Glavni odbor SDP-a. Iako mlad, Jakšić je i sukreator Kolarovog programa pa se nameće pitanje kako će u slučaju pobjede njegovog kandidata i gomilanjem svih tih funkcija ovaj mladi SDP-ov lav, voditi grad i hoće li ga ova neumjerena ambicioznost koštati na sljedećim lokalnim izborima.

Tri podravsko-prigorska čuda

Kada bi se sve to poklopilo i Kolar bi nekim čudom uspio uvjeriti stranku da je on bolji izbor od Grbina, tu bi se vjerojatno u pozitivnom smjeru okrenula priča za Kešera i Jakšića. U politici je sve moguće, to svi znamo, inače kako drugačije objasniti tri čuda koja su se dogodila u našem malom mistu.

Prvo čudo je političko partnerstvo između Kešera i Jakšića. Od nekad ljutih neprijatelja pred parlamentarne izbore, ova dva političara sada zajedno javno nastupaju u Kolarovoj kampanji. Podsjetimo, Kešera su često nacionalni i lokalni mediji razapinjali zbog raznih sumnjivih poslovnih kombinacija i sukoba interesa, ali su prije ovih unutarstranačkih izbora promijenili ploču.

kolar keser

Kešer je sada ugledan član lokalne zajednice, radišan i simpatičan, uspješan poduzetnik pa čak i najbogatiji hrvatski političar. Kako drugo nazvati ovu bajku, nego pravim pravcatim čudom.

Čudo je isto tako što je u Križevcima, gdje je u kampanju bio uključen i bivši šef križevačkog SDP-a  i aktualni predsjednik Kluba vijećnika u križevačkom predstavničkom tijelu Ivan Majdak, Kolar izgubio od Grbina, dok je primjerice u Jakšićevoj Koprivnici odnio uvjerljivu pobjedu. Ovo drugo možda nije klasično čudo, ali je znak da bi neki postariji križevački SDP-ovci trebali razmisliti o mirovini i prepustiti Križevce mlađim članovima.

majdak

I za kraj treće čudo. Ono se još nije dogodilo, ali je moguće. U slučaju Kolarove pobjede političko „prijateljstvo“ između koprivničkog gradonačelnika i kalničkog načelnika zasigurno bi se nastavilo do lokalnih izbora. Kad bolje razmislimo, ovo zadnje nije čudo već vrlo vjerojatno politička realnost koja će se dogoditi bez obzira na rasplet u SDP-u, jer ne zaboravimo da je mir uvijek nužan u borbi protiv zajedničkog neprijatelja.

an/prigorski.hr

Facebook Comments