Predsjednik Uprave Podravke, Zvonimir Mršić i rektor zagrebačkog Sveučilišta, Damir Boras, potpisali su danas u Koprivnici Sporazum o suradnji Sveučilišta u Zagrebu i Grupe Podravka.

Polazeći od razumijevanja značaja umrežavanja znanstvene zajednice i gospodarstva, a u duhu prepoznavanja mogućnosti uzajamne suradnje u svrhu jačanja konkurentnosti gospodarstva, ovim su sporazumom Grupa Podravka i Sveučilište potvrdili spremnost za međusobnu znanstvenu i stručnu suradnju.

„Grupa Podravka je i do sada surađivala s pojedinim sastavnicama zagrebačkog Sveučilišta, a ovim Sporazumom dosadašnju suradnju podižemo na višu, krovnu razinu. Ukoliko želimo biti konkurentni na globalnom tržištu, moramo više investirati u istraživanje i razvoj naše kompanije kako bi u suradnji sa Sveučilištem, odnosno znanjem koje imamo u Hrvatskoj došli do značajnije komparativne prednosti. U svakom slučaju zagrebačko Sveučilište je visoko kvalitetno i trenutno rade na projektima koji nama mogu biti od značajne koristi. Zajedno s njima kreiramo nove razvojne projekte koji će učiniti Podravku, a samim time i hrvatsko gospodarstvo konkurentnijim na globalnom tržištu.“ – istaknuo je prilikom današnjeg potpisivanja Sporazuma o suradnji sa zagrebačkim Sveučilištem Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke.

„Zagrebačko sveučilište ima vrlo veliki znanstveni potencijal i veliki broj znanstvenika koji rade u područjima u kojima upravo Podravka treba dodatna istraživanja. Ona ima izvrstan istraživački kapacitet, vrlo velik u odnosu na prosjek u Hrvatskoj, a Sveučilište ima pristup međunarodnim projektima koji su neophodni da bi se ova vrhunska tehnologija mogla razvijati. Naravno, Podravka je to prepoznala, a mi smo prepoznali da je Podravka hrvatska kompanija koja može postići ono što je strateško opredjeljenje hrvatske države, a to je suradnja Sveučilišta i istraživanja s gospodarstvom. Ne može biti boljeg primjera od jedne Podravke koja je svjetska, globalna kompanija čega nismo uvijek svjesni, ali naše Sveučilište to vrlo dobro zna te smo stoga vrlo zadovoljni što smo u prilici danas sklopiti ovaj sporazum.“ – naglasio je rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras.

Suradnja će se razvijati u smjeru povezivanja znanstvenika Sveučilišta i stručnjaka Grupe Podravka pa će se tako određeni dijelovi Sveučilišta povezati s Podravkom za prehrambeni, odnosno s Belupom za farmaceutski dio, a sve radi inovacija i transfera tehnologija. Sporazum obuhvaća i suradnju na osmišljavanju programa obrazovanja i osposobljavanja stručnjaka, kao i međunarodnu suradnju u razvojno istraživačkim projektima.

prigorski.hr/podravka.hr