Proslavljeni operni umjetnici sopranistica Sumi Jo i bariton Lucio Gallo održali su u srijedu koncert pod nazivom “The Best of Opera” na Ljetnoj pozornici u Opatiji a izvedbom je ravnao dirigent Tibor Boganyi.

Uz njih, nastupili su i mezzosopranistica iz ansambla riječke Opere Ivana Srbljan i gost iz Ljubljane, tenor Aljaž Farasin u pratnji orkestra i zbora Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Na programu su bile neke od najpopularnijih arija iz opera G. Rossinija, G. Verdija, G. Donizettija, W. A. Mozarta, H. Berlioza, G. Puccinija, V. Bellinija, J. Masseneta i C. Saint-Saënsa. Koncert je održan u sklopu festivala Riječke ljetne noći.

Sumi Jo rođena je u Seoulu. Studirala je u Koreji a potom se upisala na konzervatorij Accademia di Santa Cecilia u Rimu. Debitirala je recitalom u Seoulu, a prva operna uloga bila joj je Susanne u “Figarovom piru”. Ove godine slavi 30 godina međunarodnog opernog debija.

Nastupa na scenama najvećih svjetskih opernih kuća kao što su Metropolitan Opera u New Yorku ili milanska La scala. Pjevala je na posebnim događanjima poput otvaranja sportskih prvenstava i Olimpijada i to s Andreom Bocellijem, Dmitrijem Hvorostovskyim i Joeom Carrerasom. Uz opernu glazbu, pjeva i snima albume crossover žanra te je njen album “Only One” prodan u 1,2 milijuna primjerka. Snimila je više od 50 albuma s cjelovitim operama, oratorijima, orkestralnim djelima, a među njima je i njenih 10 samostalnih albuma. Snima i filmsku glazbu.

Lucio Gallo rođen je u Tarantu u Italiji, a diplomirao je na konzervatoriju “Giuseppe Verdi” u Torinu. Pjeva redovito u najznačajnijim svjetskim opernim kućama i koncertnim dvoranama a surađivao je sa uglednim dirigentima kao što je Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Colin Davis, Zubin Mehta, Riccardo Muti. Bavi se glazbenom pedagogijom i snima za vodeće svjetske izdavačke kuće za ozbiljnu glazbu.

(Hina)

fah