Svakim danom sve je više studenata koji su vegani, a raste i broj onih koji iz različitih razloga smanjuju konzumaciju mesa, mlijeka i jaja. Oni će, bez obzira na prehrambene navike, kada god mogu radije odabirati zdraviji, veganski obrok, javljaju iz Udruge.

No, činjenica je da su studenti vegani češće gladni nego siti budući da u studentskim restoranima nema za njih opcije, a od priloga, salata i juha ne mogu živjeti.

„Sadašnja ponuda vrlo je loša jer obroci nisu dovoljno ukusni ili su pak, unatoč dobroj namjeri, i oni potencijalno veganski napravljeni na neveganski način – npr. sojine odreske pohaju s jajima, a u variva od povrća stavlja se slanina. Danas na tržištu postoje zaista ukusni i kvalitetni biljni proizvodi poput odrezaka, sireva, kobasica i sl., no mi studenti bili bismo zadovoljni i s pohanim šampinjonima s restanim krumpirom, tjesteninom s umakom od leće i mnogim drugim tradicionalnim i zasitnim biljnim jelima”, kaže Hana Dručak, studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Upravo zato aktivisti udruge Prijatelji životinja 11. svibnja 2022. postavili su ispred restorana zagrebačkog Studentskog centra štand gdje su studenti imali priliku degustirati zdrava veganska jela i potpisati peticiju za uvođenje veganskih obroka u javne institucije u Republici Hrvatskoj. Interes studenata bio je vrlo velik, kako za podršku peticiji tako i za degustiranje veganske hrane za koju su svi redom izjavili da bi ju rado vidjeli i na jelovniku restorana. Zbog velikog interesa štand će biti ponovljen i 18. svibnja 2022.

„Žalosno je da se na studente vegane gleda kao na studente drugog reda. Zar oni nemaju jednako pravo na obrok? Dok, primjerice, u Berlinu studentski restorani postaju potpuno veganski kako bi studentima ukazali na nužnost promjene prehrane zbog klimatskih promjena, u Hrvatskoj je čista suprotnost. Iako je i Hrvatski sabor donio ‘Niskougljičnu strategiju’ te je svima jasno da mješovita prehrana ne podrazumijeva da svaki obrok mora biti s mesom, studenti nemaju gotovo nikakav izbor i često su osuđeni na snalaženje izvan studentskih restorana, što nimalo nije u redu. I liječnici preporučuju da se zbog zdravlja životinjski proizvodi jedu znatno rjeđe”, pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Početkom 2021. godine osnovano je povjerenstvo koje bi radilo na novom Pravilniku o studentskoj prehrani, no cijeli postupak privremeno je odgođen. Prijatelji životinja poslali su Studentskom centru i nadležnom ministarstvu savjete za kuhare, recepte i druge korisne materijale, uz zamolbu da i njih i studente vegane uključe u planiranje i izradu novih menija.

Problem nedostatka veganskih obroka prisutan je i u drugim javnim ustanovama, pa tako i u vrtićima i školama gdje djeca često i gladuju. Na www.prijatelji-zivotinja.hr može se pronaći više informacija i potpisati peticija za uvođenje vege obroka u javne institucije.