Skupina zaposlenika i studenata Filozofskog fakulteta organizirala je u utorak prosvjednu povorku kako bi Vladi predali peticiju s osam tisuća potpisa zbog neprihvaćanja izbora dekana i smjene uprave Fakulteta, zbog čega traže neopozivu ostavku rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa.

Želimo prosvjedovati protiv načina na koji se održava sjednica Senate Sveučilišta u Zagrebu bez mogućnosti rasprave i želimo uručiti Vladi Republike Hrvatske peticiju za ostavku rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa. On ne vodi Sveučilište u dobrom smjeru, kazao Neven Jovanović koga su zaposlenici Filozofskog fakulteta izabrali za dekana, ali Senat Sveučilišta nije prihvatio njegov izbor.

Kolona je krenula ispred zgrade Fakulteta te se zaustavila pred zgradom Sveučilišta u Zagrebu, za koju je Jovanović rekao da “netko u njoj umire”.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Taj koji umire nije čovjek, nego Sveučilište. Umire jer nema rasprave, razgovora i slobodnoga mišljenja. Oni koji upravljaju njime boje se slobodnog mišljenja. Zato žele nametnuti Filozofskom fakultetu sviju upravu. Danas je to Filozofski, sutra će možda biti Tekstilno- tehnološki, ili treći, rekao je Jovanović.

Mi ne želimo sveučilište u kojem se šuti, i u kojem se napreduje tako da se slijepo sluša mentora i nikad ništa ne dovodi u pitanje, sveučilište u kojem se skupljaju bodovi, a ne postavljaju pitanja. To nije sveučilište na kojem Filozofski fakultet želi postojati, kazao je Jovanović i zaključio da samo Vlada i premijer mogu zaustaviti uništavanje demokracije na Sveučilištu.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

U koloni se našao i čelnik Možemo Tomislav Tomašević koji je rekao da je došao podržati studente i Fakultet jer je po njemu jasno da rektor Damir Boras već šest godina zlorabi autonomiju Sveučilišta da bi ukidao autonomiju sastavnica Sveučilišta.

Ono što je autonomija pervertiralo je u svoju suprotnost i zloupotrebljava se u neke partikularne interese, kazao je Tomašević.

Prije tjedan dana Boras je suspendirao dekanicu Filozofskog fakulteta Vesnu Vlahović-Štetić, oslanjajući se na pravomoćnu presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je dekanica osuđena za mobing.

U peticiji kojom se traži neopozova ostavka rektora Borasa, uz ostalo se navodi da je uskrata suglasnosti za dekanski program kandidatu za dekana Filozofskog fakulteta, Nevenu Jovanoviću, bez ikakve mogućnosti rasprave, “kulminacija višegodišnjeg financijski i moralno dubioznog vođenja Sveučilišta koje pod vodstvom rektora Borasa ne samo da kontinuirano gubi na svom ugledu i međunarodnom rejtingu, već i na broju upisanih studenata”. (Hina)