Nacionalni stožer civilne zaštite u Banskim dvorima predstavio je u četvrtak popuštanje epidemioloških mjera. Javnosti su se obratili ministri Davor Božinović i Vili Beroš, ravnateljica Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić te ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

– Od sutra u ponoć stavljamo izvan snage gotovo sve odluke stožera koji se tiču dosadašnjih ograničenja – kazao je Božinović.

Govoreći o COVID potvrdama, kazao je da se one mogu koristiti samo u zdravstvenom sustavu i kad je u pitanju smještaj o socijali, ali će o tome donijeti odluku ministar zdravstva.

Dodao je da posljedice zarazne bolesti COVID-19 na javno zdravlje više nemaju značajniji utjecaj na zdravstveni sustav, tj. da nije opterećen kao što je bio prije par mjeseci.

– Stožer je tjedan dana u zasjedanju i pripremili smo odluke kojima se ukida najveći dio uvedenih epidemioloških mjera, s time da bi ostala obveza korištenja maski za neke kategorije osoba, dok bi se nekim kategorijama osoba preporučilo korištenje maske. Dodatni element u korist ovakve odluke je dolazak toplijeg vremena, uz što se veže češći boravak na otvorenom i provjetravanje – objasnio je.

Maske će se tako morati koristiti u zdravstvenim ustanovama, zaposlenici u ustanovama socijalne skrbi koji pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom te posjetitelji.

Na početku svog obraćanja, ministar Beroš kazao je kako je ‘došao i taj dan’ i to na Svjetski dan zdravlja.