ŠTO TO SMRDI U BIOELEKTRANI GREGUROVEC? Uprava bioplinskih postrojenja ne želi odgovoriti na neugodna pitanja

26. kolovoza 2020. Autor: prigorski.hr Kolumne ŠTO TO SMRDI U BIOELEKTRANI GREGUROVEC? Uprava bioplinskih postrojenja ne želi odgovoriti na neugodna pitanja


Problem gospodarenja otpadom u Hrvatskoj postaje sve veći, nakon Marišćine i Piškornice, novi primjeri koji su uznemirili javnost su dva bioplinska postrojenja u Gregurovcu i Svetom Petru Orehovcu nedaleko Križevaca, gdje se u zadnje vrijeme mještani okolnih sela sve više žale na nesnosan smrad.

bioplinara2

O tom velikom problemu nedavno je na izvanrednoj konferenciji za medije, koju su prenijeli i nacionalni mediji, progovorio općinski načelnik Kalnika i šef koprivničko-križevačkog SDP-a Mladen Kešer, koji je u javnost iznio vrlo uznemirujuće informacije o poslovnim planovima ove tvrtke, ali i mogućim zagađenjima tla.

keser cuklic

Naime, prema dokumentaciji koju je Kešer ustupio medijima, jasno je kako je Uprava Bioplinare organica Kalnik 1 u Gregurovcu od Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i zaštitu prirode Koprivničko-križevačke županije 28. ožujka 2019. godine podnijela zahtjev za izmjenu i dopunu dozvole za gospodarenje otpadom, što uključuje i tzv. postupak R12 (u stručnoj literaturi oznaka R12 označava mijenjanje otpada radi primjene bilo kojeg od postupaka oporabe R1 do R11, op.a.), za što navedena tvrtka nema dozvolu.

Isto tako u navedenom Županijskom rješenju navodi se kako su 28. veljače i 5. ožujka ove godine obavljeni inspekcijski nadzori inspekcije zaštite okoliša u Gregurovcu radi širenja neugodnih mirisa te je tada utvrđeno kako navedena tvrtka vrši postupak oporabe R12 na liniji za deambalažiranje (prilikom dovoza otpada iz Italije) i stroju za odvajanje ambalaže (prilikom dovoza otpada pakiranog u PVC), gdje su isto utvrđene nepravilnosti i kako se djelatnost gospodarenja otpadom ne vrši u skladu s dozvolom za gospodarenjem otpadom.

Laički rečeno, u rješenju se jasno vidi kako je Uprava bioplinske elektrane u Gregurovcu pokušala daleko od očiju javnosti proširiti svoju djelatnost i upotrebljavati metodu gospodarenja otpadom za koju nema dozvolu.

Dovoz otpada iz Zagreba i posao vrijedan 73 milijuna kuna

Na tom tragu je i natječaj Grada Zagreba, na koji su se prijavile obje tvrtke grupacije Bioen d.o.o., gdje se navodi kako je predmet natječaja preuzimanje i daljnja obrada neopasnog otpada postupcima oporabe R1-R12, istog tog spornog R12 zbog kojeg je uskraćena dozvola od strane nadležnog županijskog Upravnog odjela, a za koju je Uprava bioelektrane tada tvrdila da im ta metoda obrade otpada nije potrebna.

keser cuklic2

Isto tako bitno je istaknuti kako se tu ne radi o malom poslu, već o 45.000 tona otpada vrijednog 73 milijuna kuna koji bi trebalo stići u križevački kraj. Prema riječima profesora Dražena Čuklića, s dobivanjem tog posla prekoračio bi se kapacitet obje bioplinare koji sada iznosi 36.000 tona.

Uprava ne želi odgovoriti na neugodna pitanja

Zbog cijelog ovog problema poslali smo niz pitanja Upravi bioelektrana, kako bi nam ispričali svoju stranu priču ili demantirali naše navode, ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovor, što nas samo upućuje na zaključak kako nije sve čisto u poslovnim procesima koji se trenutno događaju u grupaciji Bioen.

sandic gagro

Isto tako naš portal ponudio je vodstvu bioelektrana u Gregurovcu i Orehovcu da naši novinari posjete navedena postrojenja, kako bi se na licu mjesta provjerile tvrdnje mještana, ali i na taj zahtjev Uprava se oglušila.

Načelnik Franjo Poljak: „Javnost je uznemirena, prisutni su neugodni mirisi i postoji bojazan stanovnika da se zagađuje tlo“

Na kraju smo komentar tražili i načelnika Općine Sveti Petar Orehovec Franju Poljaka (HDZ) koji nam je potvrdio kako je upoznat s navedenim problemom.

– Bioelektrane kao gospodarski subjekti na području naše općine su dobrodošli, no ne na način kako se to radi u zadnje vrijeme. Stvaraju se određeni problemi zbog čega smo bili prisiljeni poduzeti određene radnje kako bismo Upravu natjerali da rade u zakonskim okvirima koji su prihvatljivi za stanovništvo. – kazao je Poljak te dodao.

– Mi smo isto dobili to rješenje od županijskog Upravnog odjela gdje se ne odobrava proširenje zahtjeva za gospodarenje određenog otpada. To smo primili kao znak da očito nisu zadovoljeni svi uvjeti. Godinu dana prije toga tražili smo inspekcijske nadzore gdje su utvrđene određene nepravilnosti, koje će se vjerujem u budućnosti ispraviti. No bez obzira na to, mi kao Općina ćemo sve napraviti da se taj nadzor i dalje nastavi.

– Što se tiče rada samih biocentrala, njihov rad u jednom dijelu počeo je biti problem. Ponajviše zbog ogromnih količina digestata koje uništavaju prometnice. Na Općinskom vijeću smo donijeli odluku da se ograniči transport na pojedinim cestama. Činjenica je da se narušila kvaliteta života u našim naseljima, poput Črnčovca, Gregurovca i Donjeg Dubovca. Prisutni su neugodni mirisi i postoji velika bojazan okolnih stanovnika da se zagađuje tlo, a to ne možemo dopustiti. Morat ćemo i dalje zvati inspekcije dok se to ne zaustavi i sve se detaljno ispita. – istaknuo je Poljak.

poljak

– Postoji veliki strah javnosti da digestat zbog korištenja raznih sirovina u tom procesu štetno utječe na okoliš. Kako bi spriječili eventualno zagađivanje tla sve ćemo detaljno ispitati. Sad tražimo laboratorij koji može analizirati teške metale u tlu kako bi sve izveli na čistac. Naš glavni cilj je zaštiti naše stanovništvo. – za kraj poručio je općinski načelnik.

mm/prigorski.hr

Facebook Comments