Srednja škola Petrinja, koja je razorena u potresu pa se nastava odvija na dvije lokacije, mogla bi uskoro dobiti novu zgradu.

Obnova teško oštećene zgrade će potrajati jer je zaštićeni spomenik kulture, pa se vodstvo škole odlučilo na izgradnju nove zgrade. Ravnatelj Srednje škole Petrinja, Milan Orlić rekao je kako su, u suradnji sa osnivačem Županijom Sisačko-moslavačkom te Ministarstvom graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, Ministarstvom obrazovanja i Svjetskom bankom, priveli izradu dokumentacije za novu školu kraju.

„Nadamo se da će do 15. srpnja biti raspisan natječaj Svjetske banke. Planovi su da sljedeću školsku godinu, znači 2023. dočekamo u svom novom prostoru. To je nekakav globalni plan, na tom se sad intenzivno radi i dokumentacija je gotova, predani su dokumenti za građevinske dozvole i finiširaju se zadnji papiri. Nadamo se da će do 15. srpnja biti raspisan natječaj za izvođače za Srednju školu“, rekao je ravnatelj Orlić.

Srednja škola Petrinja radit će se iz zajma Svjetske banke, u objektu nekadašnje škole kraj tvornice Gavrilović, koju im je nakon potresa darovao Đuro Gavrilović. Napravljeni su svi istražni radovi, izrađeni su idejni i glavni projekt, dobivene sve suglasnosti javnopravnih tijela, a Grad Petrinja, na jednoj od sjednica Gradskog vijeća, izmijenio je u tu svrhu i Prostorni plan. Kao dodatni sadržaj, uz školu bi se trebala graditi i sportska dvorana.

Obnavljat će se i stara zgrada Srednje škole u Gundulićevoj ulici, kao jedan od objekata koji imaju posebnu značajnu kulturnu vrijednost, a u njoj će biti smješten dio gimnazijskog programa. Otvorena je i mogućnost uređenja Učeničkog doma.

Ravnatelj Orlić napominje kako učenici ove škole postižu odlične rezultate na državnoj maturi i pri upisu na željene fakultete, a oni koji završe strukovna zanimanja, traženi su na tržištu rada i posao pronalaze vrlo brzo po završetku školovanja. Svoja znanja i vještine imaju priliku obogatiti i kroz različite programe u kojima ova škola sudjeluje, poput GLOBE programa, Erasmus +, EU parlament i drugih.

Inače, u u tijeku je ljetni upisni rok koji u Petrinja u šest obrazovnih programa nudi 106 mjesta.

„Ono što Srednja škola Petrinja nudi, to su već dobro poznati programi: opća gimnazija – 40 upisnih mjesta (dva razreda), zatim veterinarski tehničar – 20 mjesta (jedan razred); prehrambeni tehničar – 20 mjesta (jedan razred);  jedan miješani razred mesar i cvjećar s po 10 mjesta i jedan razred pomoćnog voćara- vinogradara- vinara sa 6 mjesta za učenike s teškoćama“, podsjetio je ravnatelj Orlić.

Prijave i upisi u srednje škole provode se elektroničkim putem, na stranici upisi.hr.

„Mi smo ponudili pomoć svim učenicima koji se žele upisati u našu školu, da se, ako oni i njihovi roditelji nisu vični sustavu e-građani, u periodu od 25. lipnja do 6. srpnja slobodno jave nama u školu gdje ćemo im pomoći ispuniti sve podatke. Ako netko ima s tim problema, mi ćemo to napraviti u školi za njega“, poručuje ravnatelj Orlić.

Kraj prijava obrazovnih programa u ljetnom roku je 7. srpnja u 12 sati, kada će se zaključati mogućnost odabira. Nakon toga započinje proces ispisa prijavnica. Krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica je 8. srpnja, a nakon toga, 9. srpnja objavljuju se konačne ljestvice poretka. Fizički upisi, kada učenici dolaze u školu upisati se, trajat će od 11. do 13. srpnja 2022. godine.

Koliko je mjesta ostalo za jesenski rok, okvirno će biti objavljeno 15. srpnja, a prijave za jesenski upisni rok počinju 20. kolovoza i traju do 24. kolovoza.