Hrvatski nogometni reprezentativac Borna Sosa je uvjeren da će brojni hrvatski navijači biti od velike pomoći reprezentativcima u teškim trenucima tijekom utakmica na Euru u Njemačkoj, a Joško Gvardiol je uoči subotnjeg dvoboja sa Španjolcima najavio da se veseli okršaju s Yamalom.

Hrvatski reprezentativci su u četvrtak imali posljednje pojavljivanje pred predstavnicima medija u svojoj bazi u Neuruppinu, jer će već u petak krenuti prema Berlinu, gdje ih u subotu (18 sati) na Olimpijskom stadionu čeka prva utakmica na Europskom prvenstvu, novi sudar sa Španjolskom koja ih je prije godinu dana pobijedila u finalu Lige nacija te izbacila u osmini finala zadnjeg Eura.

“Vjerojatno su među tri najveća rivala, jer se dogodilo tako da protiv njih igramo često, a i povijesno su puno toga napravili i imali jako puno uspjeha, pogotovo od 2008. do 2012. Sigurno spadaju u Top 3 suparnika”, rekao je 26-godišnji lijevi bočni amsterdamskog Ajaxa koji je dao i svoju procjenu što bi moglo biti odlučujuće za dva dana:

“Imaju vrlo sličan nogometni stil kao i mi. Jako im je bitan posjed lopte, kroz koji žele kontrolirati utakmicu. Najveća borba će biti za posjed u sredini. Iz tog posjeda se sve razvija na krila, koja su ovoga puta nešto brža i nešto opasnija nego ona što su ih imali u Ligi nacija ili prije. Kvalitativno se s njima nosimo bez ikakvih problema. Bit će napeta utakmica, kao što su do sada bile sve protiv njih. Jako su mali detalji koji će odlučivati. Onaj tko će duže imati posjed će vjerojatno imati i više prilika, a time možda i pozitivniji rezultat.”

Hrvatska reprezentacija će nakon 18 godina ponovno igrati veliku utakmicu na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Nastup na Svjetskom prvenstvu 2006. tadašnji izabranici Zlatka Kranjčara započeli su dvobojem protiv Brazila i doživjeli minimalan poraz (1-0), ali ostalo je upamćeno sjajno ozračje koje su stvorili hrvatski navijači.

“Znam osobno iz priča da je tada bila nevjerojatna atmosfera i da se sada očekuje možda još i bolja. Mislim da nam je to dodatna motivacija, kao što nam je bila u Ligi nacija, kad je u Nizozemskoj bilo oko 30.000 ljudi na utakmici. To je pozitivan pritisak i mislim da će nam u teškim trenucima u utakmici puno pomoći, dati krila i dodatnu energiju”, poručio je Sosa.

Za razliku od Svjetskog prvenstva u Katru, kad je briljirao na poziciji stopera, 22-godišnji Joško Gvardiol, igrač engleskog prvaka Manchester Cityja, u Njemačkoj će se preseliti na lijevi bok, tamo gdje ga je najčešće koristio i klupski trener Pep Guardiola.

“Pozicija je ista, ali razlika je što u Manchesteru igramo ofenzivnije. Guardiola od krila traži da se ubacuju u međuprostore, a mi bekovi smo onda zamjenska krila. U reprezentaciji igramo klasično – krila ostaju široko”, usporedio je Gvardiol svoju ulogu.

Već u prvom dvoboju će se na njegovoj strani dogoditi veliki obračun, jer bi prema najavama iz španjolskog tabora, na poziciji desnog krila trebao prijetiti 16-godišnj Lamine Yamal, zvijezda Barcelone.

“Drago mi je vidjeti sve mlađe igrače na velikoj sceni. On je jedan od njih. Pokazao je koliko je talentiran i da će jednog dana, ako sve bude kako treba, biti u borbi za jednog od najboljih igrača. Veselim se susretu. Znam da je jak na lopti, tehnika mu je jača strana. Trebamo proanalizirati, ne samo njega nego i druge igrače, te odraditi naš posao što je najbolje moguće. Sve su to kvalitetni igrači. Ne samo Yamal. On će se naći na mojoj strani i uvjeren sam da neće biti nimalo lagan izazov. U takvoj situaciji je možda najbolje duplirati tu poziciju. Imamo još dva dana za pripremiti defenzivnu i ofenzivnu taktiku pa ćemo vidjeti”, rekao je jedan od najpopularnijih hrvatskih reprezentativaca, iako su mu tek 22 godine.

“Mislim da se dobro nosim sa svime što se u ovih nekoliko godina dogodilo. Vjerojatno još nisam ni svjestan što sam sve postigao i do kojeg sam nivoa došao. Ima vremena, nešto će ući u glavu do kraja karijere.”

Na zadnjem Svjetskom prvenstvu Joško je postigao pogodak za vodstvo protiv Maroka u utakmici za broncu. Njegove želje za nastup na ovom Euru su prvenstveno vezane za izvrsnost u obrambenim zadaćama.

“Što se tiče golova – ne znam. Volio bih biti fokusiran na defenzivni dio, pošto sam obrambeni igrač. Volio bih da to odradimo kako treba, ne samo ja, nego svi obrambeni igrači, a onda, ako se nađem u prilici, zašto ne i zabiti koji pogodak”, zaključio je Gvardiol.