Nakon što je u dramatičnim okolnostima otišao s mjesta ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije, generalu Ivici Kinderu procvjetala je znanstvena karijera, piše u petak Jutarnji list.

Iako su u medijima izneseni mnogobrojni i nikad demantirani navodi o njegovoj umiješanosti u pronevjeru financijskih sredstava VSOA-e, Kinderu je pronađeno mjesto na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu, gdje je držao predavanja iz predmeta “Međunarodno pravo – odabrana poglavlja”.

No general Kinder dodatno je napredovao te je imenovan u Senat novoosnovanog Sveučilišta obrane i sigurnosti.

U rujnu 2022. vrhovni zapovjednik Zoran Milanović pokrenuo je Kinderovu smjenu s mjesta ravnatelja VSOA-e, nakon što je pročitao izvještaj unutarnjeg nadzora Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost u kojem se navodi da Kinder nije zaustavio pronevjeru službenih sredstava Agencije.

Kasnije su u medijima objavljene informacije da je Kinder i osobno sudjelovao u otuđivanju sredstava. Istragom je ustanovljeno da je u pronevjeri oko dva milijuna kuna sudjelovao čak 13 visokorangiranih djelatnika VSOA-e, od kojih je do sada njih pet stegovno kažnjeno smiješno malim kaznama.

Predistražne radnje protiv djelatnika VSOA-e, među kojima je navodno i Ivica Kinder, pokrenuo je i USKOK, a njihovo rješenje o cijelom slučaju još se čeka. Usprkos svemu navedenom, general Ivica Kinder imenovan je u Senat Sveučilišta.

U utorak je na Sveučilištu obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” održana prva konstituirajuća sjednica Senata Sveučilišta na kojoj su njegovi članovi za rektora izabrali Ivicu Lučića, dosadašnjeg privremenog rektora te su potvrdili Luku Mihanovića za prorektora za nastavu, studentska pitanja i upravljanje kvalitetom te prorektora za znanstveni rad Željka Dobrovića. Sveučilište nikada javno nije objavilo sastav Senata, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.