Sljedeći tjedan u Europskoj uniji bit će obilježen prebrojavanjem konačnih rezultata izbora za Europski parlament, njihovom analizom i razgovorima stranaka o formiranju budućih političkih skupina.

Europski izbori završavaju u nedjelju kada se glasa u 21 državi članici EU-a, ostalih šest glasalo je u prethodna tri dana. Europski parlament počet će objavljivati privremene rezultate izbora u nedjelju navečer nakon zatvaranja zadnjih birališta, onih u Italiji, gdje se glasa do 23 sata.

Prije toga, Parlament će objavljivati procjene sastava novog saziva na temelju kombinacije izlaznih anketa i predizbornih anketa u zemljama gdje se ne provode izlazne ankete.

Za izbornu noć sjedište Europskog parlamenta pretvoreno je u veliki press-centar. Novinarima je stavljena na raspolaganje vijećnica u kojoj se održavaju plenarne sjednice te još dvije velike prostorije. Očekuje se preko tisuću novinara iz cijelog svijeta koji će pratiti objavu rezultata, reakcije zastupničkih klubova i vodećih kandidata.

Osim stalno akreditiranih novinara pri europskim institucijama, dodijeljeno je još preko 400 ad-hoc akreditacija novinarima kako iz zemalja EU-a tako i onih izvan Unije.

Nakon objave prvih privremenih rezultata iza 23 sata, s pozornice u vijećnici javnosti će se obratiti vodeći kandidati za predsjednika Komisije. Prva je na redu sadašnja predsjednica Ursula von der Leyen iz najvećeg zastupničkog kluba, Europske pučke stranke, a nakon njih svoje komentare dat će i ostali vodeći kandidati.

U utorak će dosadašnja predsjednica Parlamenta Roberta Metsola održati sastanak s vodstvom sadašnjeg saziva Parlamenta, kojeg čine šefovi zastupničkih klubova.

Prvi važniji sastanak u EU-u povezan s izborima održat će se u onom drugom tjednu, kada će se 17. lipnja okupiti čelnici država članica EU-a na radnoj večeri na kojoj će započeti raspravu o raspodjeli vodećih dužnosti u sljedećem institucionalnom ciklusu. Riječ je o dužnosima predsjednika Europske komisije, visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost, predsjednika Europskog vijeća i predsjednika Europskog parlamenta.

Pri tome se mora voditi računa o ravnoteži, da izabrani dužnosnici ne dolaze iz istog dijela Europe, iz iste političke grupacije, da nisu samo iz velikih zemalja, itd. U tom tjednu započet će i formiranje novih zastupničkih klubova.

Sljedeći tjedan u Luxembourgu se održava sastanak Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe. U četvrtak su na redu ministri unutarnjih poslova, koji će, između ostaloga, donijeti Šengensku deklaraciju u kojoj će se obvezati da će osigurati da funkcioniranje šengenskog područja bude prikladno za aktualne i buduće izazove.

Komisija će ministrima predstaviti zajednički plan za provedbu Pakta o azilu i migracijama, koji je konačno usvojen prošli mjesec. Države članice imaju dvije godine za provedbu toga pravnog okvira za azil i migracije.

Razgovarat će i o produljenju privremene zaštite za osobe koje su pobjegle iz Ukrajine nakon početka rata. Ta zaštita, koja je aktivirana 4. ožujka 2022., omogućuje raseljenim osobama iz Ukrajine da borave u EU-u i ostvaruju prava koja se, primjerice, odnose na boravak i medicinsku pomoć u EU-u. Prvotno je bila odobrena na godinu dana i produljena je do 4. ožujka 2025.

Na dnevnom redu ministara pravosuđa u petak, između ostaloga je i rasprava o aktivnostima u području borbe protiv trgovine drogom i organiziranog kriminala.

Glavna europska tužiteljica Laura Kövesi predstavit će izvješće o aktivnostima Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO).