Sljedeći tjedan održava se prvi ovogodišnji ministarski sastanak i prva plenarna sjednica Europskog parlamenta, na kojoj će jedna od glavnih tema biti Mađarska, koja se već godina suprotsavlja većini država članica.

U utorak se u Bruxellesu održava prvi službeni sastanak Vijeća EU-a. Sastaju se ministri financija država članica, koji će između ostaloga, usvojiti preporuke o ekonomskoj politici za europodručje u 2024. godini. Prije toga, u ponedjeljak se sastaje euroskupina, to jest ministri financija 20 članica europodručja.

Euroskupina će između ostaloga raspravljati o vanjskoj konkurentnosti europodručja. Pritom će naglasak biti na promjenama cijena energije u europodručju, njihovu učinku na gospodarstvo europodručja i budućim odgovorima u području politika.

Od ponedjeljka do četvrtka u Strasbourgu se održava prva ovogodišnja plenarna sjednica Europskog parlamenta. U srijedu ujutro održat će se rasprava u kojoj sudjeluju predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel o rezultatima samita održanog sredinom prošlog mjeseca i o očekivanjima od izvanrednog samita koji će se održati 1. veljače.

U okviru te rasprave održat će se i razmjena mišljenja o Mađarskoj i o europskim fondovima koji su Budimpešti zamrznuti zbog problema s vladavinom prava i demokratskim standardima.

Čelnici 26 država članica načelno su dogovorili paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura za sljedeće četiri godine, ali formalno odluka nije donesena zbog veta Mađarske. Paket pomoći Ukrajini dio je rasprave o reviziji višegodišnjeg proračuna EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. Komisija je odmrznula dio blokiranih sredstava zbog čega Mađarska nije blokirala odluku o otvranju pregovora s Ukrajinom.

Mađarski premijer Viktor Orban želi i dalje imati polugu u svojim rukama kako bi osigurao odmrzavanje preostalih sredstava. Stoga je pristao na paket pomoći od 50 milijardi eura, ali pod uvjetom da se taj podijeli na četiri godine i da se svake godine iznova odlučuje o godišnjoj tranši od 12,5 milijardi eura. To međutim nije prihvatljivo većini ostalih članica jer se tako ne osigurava predvidivost pomoći Ukrajini. Osim toga, to je protivno samoj biti sedmogodišnjeg proračuna, a to je da se osigura predvidivost financiranja raznih programa kako se o tome ne bi moralo pregovarati svake godine.

Zastupnici Europskog parlamenta u četvrtak će glasati o rezoluciji o Mađarskoj. Očekuje se da će u toj rezoluciji zatražiti aktiviranje sljedećeg koraka u postupku prema članku 7 Ugovora o EU-u, prema kojem je moguće oduzeti pravo glasa državi članici u slučaju ustrajnog kršenja načela i vrijednosti Europske unije.

Finski zastupnik iz redova Europske pučke stranke Petri Sarvamaa pokrenuo je inicijativu da se krene sa sljedećim korakam u postupku u okviru članka 7, a tu je inicijativu potpisalo 120 od 750 zastupnika.

U utorak će belgijski premijer predstaviti zastupnicima program rada belgijskog predsjedništva Vijećem EU-a u prvoj polovici ove godine.

Zastupnici će u srijedu održati završno glasanje o direktivi kojom se poboljšava označavanje proizvoda i zabranjuje isticanje bez dokaza obmanjujućih ekoloških tvrdnji poput “prijateljski za okoliš”, “prirodno”, “biorazgradivo”, “klimatski neutralno” ili “eko”.

Zastupnici će također raspravljati o stanju u Gazi te glasati o rezoluciji u kojoj će pozvati na prekid vatre, poboljašanje humanitarne situacije i upozoriti na opasnost od esklacije sukoba na Bliskom istoku.

Također će raspravljati o vojnoj pomoći EU-a Ukrajini.

Zastupnici bi trebali izglasati zajedničku poziciju na temelju čega će pregovarati s Vijećem EU-a o novim pravilima o ekonomskom upravljanju.

U srijedu je predviđena rasprava o problemima s vladavinom prava i slobodom medija u Grčkoj, između ostalog, zbog korištenja špijunskog sofvera kojim se prate novinari i političkih intervencija u istragama. Isti dan, zastupnici će glasati o rezoluciji u kojem će osuditi planirano raspuštanje ključne protukorupcijske strukture u Slovačkoj i posljedicama toga poteza za vladavinu prava.

Sljedeći tjedan će predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i nekoliko povjerenika boraviti u Davosu na Svjetskom gospodarskom forumu.