Saborski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić upozorio je u srijedu kako je Imunološki zavod, nekad uspješna tvrtka, pred zatvaranjem ponajviše zbog nebrige države, a s obzirom da DORH u zadnjih 25 godina nije utvrdio odgovornost za takvo stanje, kaže, to će biti jedna od zadaća istražnog povjerenstva čije je osnivanje na njegovu inicijativu nedavno prihvatio Sabor.

Na predavanju učenicima osječke privatne gimnazije “Gaudeamus” Sinčić je rekao kako je Imunološki zavod postupno propadao od 1992., uslijed nemara države, lošeg upravljanja, neulaganja u modernizaciju proizvodnje, pa je 1998. izgubio dozvolu Svjetske zdravstvene organizacije, zbog čega je nestalo 80 posto izvoza ove tvrtke.

Kao primjer lošeg upravljanja i propadanja Sinčić je naveo serum protiv ugriza pet vrsta zmija te pauka, koji se u Zavodu proizvodio za 25 eura, ali je proizvodnja prestala pa će se, kad se potroše postojeće zalihe, iz Francuske po cijeni od 500 eura morati uvoziti manje kvalitetan serum, koji štiti od ugriza samo tri vrste zmija. Tvrdi i kako je iz zavoda otišlo dosta stručnjaka te su nestajali strojevi i izvlačen novac, ali da DORH u proteklih 25 godina nije utvrdio odgovornost i krivce za propadanje Imunološkog zavoda, pa će to napraviti Sabor putem istražnog povjerenstva. “Naša inicijativa ići će u dva smjera, utvrditi tko je odgovoran za dovođenje Imunološkog zavoda u današnju situacija, te pronaći rješenja kako bi zavod što prije pokrenuo proizvodnju i vratio u svjetski vrh”, poručio je Sinčić.

Na upit novinara zašto se ovakva inicijativa nije pokrenula u prethodnom sazivu Sabora, Sinčić je odgovorio kako nije bilo dovoljno političke volje, “već upravo suprotno, bilo je volje da se uništi i oslabi Imunološki zavod”. “Od 1992., kada je počela privatizacija, vlasti su na čelo zavoda stavljale ljude po političkoj liniji, koji su radili na tome da zavod nestane i propadne i da se izgubi njegova vrijednost”, kazao je.

Sinčić je u Osijeku pred zgradom Rektorata osječkog Sveučilšta predstavio kandidatkinju Živog zida za osječko-baranjsku županicu Lidiju Dujmović, profesoricu osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta. Ona je rekla kako joj je cilj pomoći mladima, posebice studentima, da se izbore za svoja prava i ostanu u svojoj državi, jer drži da bi oni svoje teško stečeno znanje i zvanje trebaju upotrijebiti u Hrvatskoj, a stoga im ovdje treba omogućiti zaposlenje i riješiti stambeno pitanje.

(Hina)

fah