Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama niz gradova i općina na prijedlog SDP-a prihvatilo je rezoluciju “Sigurno mjesto za žene”, kojom se poziva lokalne vlasti da svoje gradove i regije proglase sigurnim prostorima za žene, priopćila je ta stranka.

“Tužno je da u 2023. mi i dalje moramo voditi borbu da naše sestre, supruge, kćeri imaju ona prava za koja su se izborile njihove majke i bake. Sigurno da žene u Hrvatskoj nisu ravnopravne i da je to borba koju ćemo morati još neko vrijeme voditi. Borba za ravnopravnost je naša obveza. Borimo se za Hrvatsku jednakih, za svijet bez mržnje i nasilja”, izjavio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

On je pozvao i druge gradove i općine da se pridruže inicijativi koju su do sad prihvatile 33 jedinice lokalne samouprave.

Rezolucijom se lokalne vlasti obvezuje na konkretne mjere pružanja pomoć žrtvama fizičkog nasilja, nultu toleranciju na nasilje na društvenim mrežama, rad na prevenciji nasilja nad ženama, te jamčenje sigurnosti žena i kažnjavanje svakog oblika rodno uvjetovanog nasilja, stoji u priopćenju.

“Rezoluciju je Grad Rijeka usvojio još u svibnju ove godine, pa se iz gradskog proračuna financira sigurna kuća na tajnoj adresi te udruge i ustanove koji se direktno bave problemima zlostavljanih žena i djece, te rade s počiniteljima nasilja. Na taj način se aktivno sudjeluje u tretiranju i prevenciji nasilja u obitelji kao ozbiljnog problema današnjeg društva”, kazala je predsjednica Foruma žena SDP-a Sandra Krpan.

“Rezolucija o proglašenju Zagreba sigurnim mjestom za žene je bila poruka svim onim muškarcima i organizacijama koji kroz različite verbalne makinacije, manipulacije i molitve zazivaju “čedne”, poslušne i podređene žene. Takvo ponašanje nije nikakva tradicija, to su predrasude na kojima počiva rodna neravnopravnost i nasilje te kršenje prava žena” rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović.