Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek rekao je na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu u Novom Marofu da je suradnja s tim Odborom u sektoru pčelarstva odlična, što je rezultiralo povećanjem broja pčelara za dvije tisuće, a pčelinjih zajednica za 110 tisuća.

Nelojalna konkurencija i opasnost za zdravlje potrošača zbog stavljanja patvorina meda na tržište bile su glavne teme današnje sjednice Odbora za poljoprivredu u Novom Marofu.

Osim članova tog odbora i državnog tajnika Zdravka Tušeka, na sjednici su bili i predstavnici Hrvatskoga i Županijskog pčelarskog saveza te članovi lokalnih udruga pčelara.

Predsjednica tog odbora Marijana Petir istaknula je patvorine meda kao jedan od velikih problema s kojima se pčelari susreću.

„Prema izvješću Državnog inspektorata, čak 44 posto uzoraka je bilo nesukladno. To je problem i za pčelare, ali je problem i za nas potrošače jer se često događa da potrošači misle da kupuju nešto što je zdravo i dobro, a ustvari kupuju ‘mačka u vreći'”, rekla je Petir.

Istaknula je da pčelare treba uvrstiti u program ruralnog razvoja za izgradnju punionica i kušaonica te da ih treba i financijski poduprijeti.

„Imamo otvoren intenzivan dijalog s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskim pčelarskim savezom, kao i s pčelarima iz cijele Hrvatske, te vjerujem da korak po korak idemo u realizaciju tih ciljeva”, zaključila je Petir.

Državni tajnik Tušek istaknuo je da je suradnja Ministarstva poljoprivrede i saborskog Odbora za poljoprivredu odlična.

„Upravo ta komunikacija rezultirala je rastom sektora te se u mandatu ove Vlade broj pčelara povećao za dvije tisuće, a broj pčelinjih zajednica za 110 tisuća”, rekao je Tušek.

Istaknuo je da Ministarstvo poljoprivrede podupire razne inicijative koje idu u smjeru bolje zaštite pčelarskoga sektora te da će poljoprivredni proizvođači, konkretno pčelari, na godišnjoj razini imati 60 posto više financijskih sredstava u odnosu prema proteklom razdoblju.

Novomarofski gradonačelnik i saborski zastupnik Siniša Jenkač istaknuo je da su teme sjednice od velikog značenja za pčelarstvo i za cjelokupnu poljoprivredu.

„Uvjeren sam da će zaključci rezultirati još boljom i kvalitetnijom poljoprivrednom proizvodnjom, posebice u sektoru pčelarstva”, rekao je Jenkač.