Čelnici NATO-a sastaju se u srijedu u Washingtonu kako bi razgovarali o potpori saveza Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Razgovori slijede nakon ceremonije održane u utorak povodom obilježavanja 75. godišnjice utemeljenja vojnog saveza nakon Drugog svjetskog rata i početka Hladnog rata.

Očekuje se da će čelnici raspravljati o planu odlazećeg glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga da Kijevu pruži vojnu pomoć u vrijednosti od 40 milijardi eura 2025. godine. Članice NATO-a snažno podupiru Ukrajinu od ruske invazije u veljači 2022.

Prema Stoltenbergu, NATO treba uvjeriti Rusiju da ne može dobiti svoj rat protiv Ukrajine čekajući da zapadna podrška oslabi.

Međutim, obećanih 40 milijardi eura zapravo je ublažen prvotni Stoltenbergov plan koji je predviđao višegodišnji paket pomoći za Ukrajinu. Savez će ponovno razmotriti vojnu pomoć sljedeće godine.

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je otvorio summit najavom da će NATO saveznici isporučiti dodatne sustave protuzračne obrane Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, koji također prisustvuje samitu, nada se da će sastanak nacionalnih čelnika iz 32 zemlje NATO-a razjasniti izglede Ukrajine za članstvo u zapadnom vojnom savezu.

Ukrajinsko se vodstvo također nada da će vidjeti predanost jačoj vojnoj potpori dok njegove snage nastoje vratiti velike dijelove zemlje na istoku i jugu koje je Rusija nezakonito pripojila.

Summit je posljednji za Stoltenberga kao glavnog tajnika. Bivši nizozemski premijer Mark Rutte trebao bi preuzeti dužnost u listopadu.