U uzbekistanskom gradu Samarkandu odigravanjem posljednja 4 kola završeno je Svjetsko prvenstvo u ubrzanom (rapid) šahu na kojem su sudjelovala 202 igrača iz 44 zemlje.

Nakon ukupno 13 kola odigranih u tempu od 15 minuta za cijelu partiju i dodatak od 10 sekundi poslije svakog poteza pobijedio je bivši svjetski prvak i branitelj titule Magnus Carlsen sa 10 bodova, s pola boda prednosti pred Rusom sa slovenskom putovnicom Vladimirom Fedoseevom.

Carlsen je nanizao 7 pobjeda uz 6 remija, a neporaženi su ostali i Rusi Volodar Murzin, Daniil Dubov i Peter Svidler, te Francuz Maxime Vachier-Lagrave, koji su završili na diobi trećeg mjesta sa po 9 bodova. Po dopunskom kriteriju Buchholzu treće mjesto pripalo je Kinezu Yanguiju Yuu.

Od najvećih favorita Amerikanac Fabiano Caruana završio je na diobi 3.-14. mjesta sa 9 bodova, Rus Ian Nepomniašči je tek 34., Amerikanac Levon Aronian 37., a Poljak Jan-Krzysztof Duda 45. sa 8 bodova.

Konačan poredak najuspješnijih sudionika

1. Carlsen (NOR) 10 bodova, 2. Fedoseev (SLO) 9,5, 3.-14. Yu(CHN), Vidit (IND), Murzin (RUS), Vachier-Lagrave (FRA), Dubov (RUS), Praggnanadhaa (IND), Andreikin (RUS), Griščuk (RUS), Abdusattorov (UZB), Svidler (RUS), Caruana (USA) i Maghsoodloo (IRI) po 9 bodova itd.

Sutra počinje dvodnevno Svjetsko prvenstvo u brzopoteznom šahu, disciplini u kojoj za cijelu partiju igrači imaju samo 3 minute uz 2 sekunde dodatka poslije svakog poteza.