Sjedinjene Države ozbiljno shvaćaju svaki pokušaj podrivanja Daytonskog sporazuma pa su stoga zabrinute postupcima i izjavama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, stoji u priopćenju američkog veleposlanstva u Sarajevu dostavljenom u utorak medijima.

Veleposlanstvo SAD očitovalo se nakon što je Dodik u proteklim danima medijima u RS-u izjavio kako je izvrgnut pritiscima američke diplomacije te kako je dužnosnik State Departmenta Hoyt Yee u telefonskom razgovoru od njega izravno tražio da se odrekne najava o organiziranju referenduma o status RS kao i da se odazove pozivu Tužiteljstva BiH koje ga želi saslušati zbog organiziranja protuustavnog referenduma od 25. rujna.

Dodik je ustvrdio kako je te pritiske odbio a sada mu u veleposlanstvu SAD u znak odmazde ne žele izdati vizu za planirano putovanje u Washington.

Iz američkog veleposlanstva potvrdili su kako je razgovor s Dodikom doista obavljen i to sukladno smjernicama američke vlade i potpore BiH kao državi.

“Kao znak kontinuiranog opredjeljenja SAD za suverenitet i teritorijalni integritet BiH i jačanje demokratskih principa i institucija u zemlji, zamjenik pomoćnika državnog tajnika Hoyt Yee i veleposlanica Maureen Cormack razgovarali su s predsjednikom RS kako bi istakli zabrinutost zbog njegovih nedavnih izjava i postupaka te kako bi ponovili naša ranije iznesena stajališta – da protivljenje odluci Ustavnog suda BiH predstavlja kršenje vladavine zakona, te da oni koji to čine moraju snositi odgovornost. Mi veoma ozbiljno shvaćamo svaki pokušaj podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma”, stoji u izjavi američkog veleposlanstva uz pojašnjenje kako su Dodika pozvali da pokaže privrženost Daytonskom sporazumu te teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

Pojasnili su kako očekuju da će se nadležna tijela vlasti u BiH pozabaviti djelima koja predstavljaju kršenja vladavine zakona te kako “podupiru započeti zakonski proces”.

Rječ je o istrazi Tužiteljstva BiH u kojoj je Dodik prvoosumnjičeni a tereti ga se za nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH koji je svojim pravorijekom zabranio održavanje referenduma o danu RS a on je ipaku tom entitetu proveden u rujnu.

Dodiku je Tužiteljstvo BiH već u dva navrata uputilo poziv za saslušanje kojega je on ignorirao s obrazloženjem kako ne želi doći u Sarajevu jer drži da mu je u glavnom gradu BiH ugrožena sigurnost.

Pružajući potporu istrazi Tužiteljstva BiH iz veleposlanstva SAD su naveli kako oni istodobno “nastavljaju s procjenom odgovarajućih posljedica (po Dodika) sukladno američkim zakonima”.

Sam Dodik tvrdi kako mu odlazeća američka administracija sada pokušava omesti planove za putovanje u Washington u siječnju gdje je navodno pozvan na inauguraciju novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa kako bi se tom prigodom sastao s nekim od članova tima novog predsjednika SAD-a.

Dodik je medijima pokazao pozivnicu koju je dobio no iz nje je razvidno kako je riječ samo o primanju u jednom od washingtonskih hotela a ne o nekoj od manifestacija izravno vezanih za službenu inauguraciju novog američkog predsjednika.

(Hina)

fah