Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove pozvao je u četvrtak stručne institucije, udruge i pojedince da predlože vanjske članove 24 saborska odbora te šest članova ‘Antikorupcijskog vijeća’.

Pozivi će službeno biti objavljeni nakon 6. siječnja, dakle nakon božićnih i novogodišnjih blagdana, kako zbog “blagdanskog raspoloženja” ne bi promaknuli zainteresiranoj javnosti, najavio je Ante Sanader, predsjednik saborskog Odbora.

Rok za kandidature bit će 15 dana od dana objave poziva u Narodnim novinama, na mrežnim stranicama Sabora te u dnevnim novinama.

Novost je da će životopisi svih kandidata biti objavljeni na mrežnim stranicama Sabora i tako dostupni javnosti, rekao je Sanader napominjući da se to čini sukladno smjernicama povjerenice za informiranje Anamarije Muse.

Odbor je Saboru predložio da iz reda zastupnika za članove Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) imenuje Borisa Lalovca (SDP), Grozdanu Perić (HDZ) i Ivanu Ninčević-Lesandrić (Most), a za zamjenike članova Marijanu Balić (HDZ), Božicu Makar (HNS) i Dragicu Roščić (HDZ).

Predložio mu je i da za člana Nadzornog odbora Fine umjesto Gorana Marića, koji je iz zastupničkih ‘prešao’ u ministarske redove, izabere Damira Felaka (HDZ).

Saboru je uputio i prijedlog da zastupnike Vedrana Babića (SDP), Antu Sanadera (HDZ) i Kažimira Vardu (nezavisni) izabere u Savjet za robne zalihe, a Branka Bačića (HDZ), Josipa Borića (HDZ) i Ivana Klarina (SDP) u Otočno vijeće.

Odbor je Andru Krstulovića Oparu (HDZ), predsjednika saborskog Odbora za znanost, predložio za predsjednika Odbora “Nagrade Ivan Filipović”, a zastupnicu Željku Josić (HDZ) za članicu Savjeta Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac.

Hrvatski će sabor, očekuje se, te prijedloge potvrditi u petak.

 

 

(Hina)

fah