Hrvatski sabor u petak će raspraviti konačni prijedlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Države Izraela o suradnji u području javne sigurnosti.

Sporazum su 10. rujna 2019. potpisali u ime Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a u ime Vlade Države Izraela ministar javne sigurnosti Gilad Erdan.

Sporazumom su uređena pitanja nadležnih tijela, dodatnih područja i oblika suradnje u borbi protiv kriminala i osiguranju javne sigurnosti, kibernetičkog kriminala, zaštite svjedoka, razmjene informacija i osobnih podataka.

Također, uređena su i pitanja postupanja po zahtjevu, kao i uspostavljanje zajedničke radne skupine, troškova, jezika u postupku, te odnosa prema nacionalnom pravu i međunarodnim obvezama.

Zastupnici će raspraviti i konačni prijedlog Zakona o gnojidbenim proizvodima kojim će se, kako je obrazloženo, poboljšati kompletni sustav koji se odnosi na stavljanje gnojidbenih proizvoda na hrvatsko tržište.

Konačnim prijedlogom zakona osigurava se slobodno kretanje na unutarnjem tržištu EU gnojidbenog proizvoda koji ispunjava zahtjeve Uredbe Europskog Parlamenta i Vijeća te se jasnije i preciznije normativno regulira provedba nacionalnih odredbi o gnojidbenim proizvodima.

Njime se osigurava slobodno kretanje na unutarnjem tržištu EU gnojidbenog proizvoda koji ispunjava zahtjeve Uredbe i nosi oznaku CE prilikom stavljanja na tržište. No, omogućit će se i stavljanje na hrvatsko tržište i gnojidbenih proizvoda koji ne nose CE oznaku.

Proizvođači će, navedeno je, imati mogućnost odabira načina na koji će stavljati gnojidbene proizvode na tržište – primjenom Uredbe EU kojom će se omogućiti slobodno kretanje na jedinstvenom tržištu ili slijedeći pravila utvrđena na nacionalnoj razini te pridržavajući se pravila uzajamnog priznavanja prilikom plasiranja na tržište u drugoj državi članici EU.