Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o Prijedlogu zakona o osobnoj asistenciji kojeg su prije saborske rasprave kritizirali i oporbeni zastupnici i udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Oporba tvrdi da po zakonu roditelji njegovatelji ne mogu računati na osobnog asistenta za dijete i traže da se ta odredba briše.

Roditelji njegovatelji, odnosno njihova djeca, moraju imati pravo na osobnog asistenta, a to pravo im se oduzima, osim u slučaju dvočlanih kućanstava ili kućanstava s više osoba s invaliditetom, a i u tom slučaju bi imali pravo samo 22 sata mjesečno, navode iz Zeleno-lijevog bloka.

Zakonom, koji se dugo čeka, nezadovoljna je i udruga Sjena, koja najavljuje pripremu prosvjeda jer novi zakon, ističe, ograničava i oduzima neke usluge osobama s invaliditetom.

Vlada, koja je predložila zakon o osobnoj asistenciji, ističe da će se njime prvi put uspostaviti normativni okvir te usluge koja postaje socijalna, a osigurava pomoć osobi s invaliditetom u aktivnostima koje ne može izvoditi sama.

Ta će usluga uključivati uslugu osobnog asistenta osobi s tjelesnim, intelektualnim ili mentalnim oštećenjem, komunikacijskog posrednika osobi s oštećenjem sluha i gluhoslijepoj te videćeg pratitelja osobi s oštećenjem vida.

Novac za tu uslugu bit će osiguran u državnom proračunu, trenutno se asistenti uglavnom financiraju putem projekata udruga.

Procjena je da će donošenje zakona proširiti broj korisnika osobne asistencije, tj. da će je moći koristiti nešto više od 14.000 osoba sa invaliditetom, kazao je resorni ministar Marin Piletić.

No, iz ZLB upozoravaju na nedostatak osobnih asistenata.

Ako im se ne osigura puno radno vrijeme, ugovor na neodređeno i dostatna plaća usporediva s plaćama u socijalnom sektoru, neće biti moguće naći dovoljno asistenata, upozoravaju iz ZLB. Poručuju i da podizanje naknade asistentima s dvije na četiri tisuće kuna nije dovoljno.

Procjena je da će se za usluge osobne asistencije u ovoj godini utrošiti 61 milijun eura, a u idućoj 155 milijuna eura.

Sabor će u četvrtak raspraviti i prijedlog da se 31. svibnja obilježava Nacionalni dan udomiteljstva i tako oda priznanje oko 2.500 udomitelja te izvješća o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od 2019. do 2021. godine.