Hrvatski sabor u četvrtak nastavlja zasjedanje raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o zemljišnim knjigama kojima se osigurava digitalizacija cijelog postupka vođenja zemljišnih knjiga, njihova veća ažurnost te se ubrzava postupak njihova osnivanja i obnove.

Prijedlozi za upis u zemljišnu knjigu ubuduće će se podnositi isključivo elektronički putem javnih bilježnika i odvjetnika, navodi se u predloženim zakonskim izmjenama o kojima će raspravljati zastupnici.

Poslovi osnivanja ili obnove zemljišne knjige za određenu katastarsku općinu, koji imaju izravan učinak na povećanje gospodarske aktivnosti, moći će odlukom predsjednika suda biti povjereni javnom bilježniku.

Zastupnici će izreći i svoje mišljenje o prijedlogu Odbora za unutarnju politiku i nacionalu sigurnost o imenovanju predsjednika i šest članova Vijeća za građanski nadzor Sigurnosno-obavještajnih agencija.

Za predsjednicu Vijeća i iduće četiri godine predložena je pravnica Zdravka Čufar Šarić, te je predloženo da svoja mjesta zadrže dosadašnji članovi – Gordan Akrap, doktor informacijskih znanosti i komunikologije, Eduard Briški, inženjer prometa i sveučilišni specijalist regulacije tržišta elektroničkih komunikacija, te Mile Štefanac, diplomirani socijalni radnik. Kao novi članovi predloženi su Kristijan Kotarevski, politolog i izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Aleksandar Maršalevski, doktor pravnih znanosti i Mihael Puljić, magistar povijesti.

Raspravit će se i prijedlog saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da se bivšem potpredsjedniku Vlade i zastupniku SDSS-a Borisu Miloševiću skine imunitet što je zatražilo Državno odvjetništvo radi vođenje kaznenog postupka zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Po tvrdnjama DORH-a, utvrđena je sumnja da je Milošević poticao na zlouporabu položaja i ovlasti tadašnjeg ministra Darka Horvata tražeći dodjelu bespovratnih sredstava za gospodarske subjekte koji na to nisu imali pravo po kriterijima programa za razvoja poduzetništva i obrta na područjima naseljenima nacionalnim manjinama. No, unatoč tome, dodijeljena su im bespovratna sredstva za 2018. i na taj način su pribavili nepripadnu korist.

Milošević, kao saborski zastupnik, ima imunitet te se bez odluke Hrvatskog sabora protiv njega ne može pokrenuti kazneni postupak.

Zastupnici će na početku zasjedanja raspraviti i predložene izmjene Zakona o Zakladi “Hrvatska za djecu”, kojim će se taj zakon uskladiti sa  Zakonom o zakladama. Osnivač je Zaklade “Hrvatska za djecu” Republika Hrvatska, a osnivačka prava i obaveze ostvaruje Vlada.

Novčane potpore namijenjene su, uz ostalo, udomljenoj djeci do tri godine, bolesnoj djeci i onoj s teškoćama u razvoju, ali i darovitoj djeci u sustavu obrazovanja, kao i za obitelji koje su ekonomski pogođene epidemijom.

Tijekom 2021. Zaklada je odobrila isplatu ukupno 691 novčane potpore u ukupnom iznosu većem od tri milijuna kuna.