Saborski zastupnici bili su jednoglasni oko toga da osobama sa autizmom i poremećajima iz autističnog spektra treba dati punu potporu društva, ali i u ocjeni kako već dugi niz godina hrvatska zakonodavna regulativa “luta” kada su u pitanju osobe s invaliditetom.

“U ovom Saboru već 12 godina svjedočim lutanjima zakonodavne regulative kada su u pitanju osobe s invaliditetom svih vrsta”, kazao je laburist Dragutin Lesar u raspravi o posebnom izvješću pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, vezano za zaštitu prava osoba s autizmom i poremećajima iz autističnog spektra.

Ministre u dosadašnjim Vladama, predsjednike države, premijere i saborske zastupnike javno je prozvao zbog slikanja pred štandovima na kojima se kroz različite manifestacije upozorava na probleme te populacije.

“Tada imaju velike riječi razumijevanja, a od 1995. od tih velikih riječi i razumijevanja imamo tek konstataciju da su 2012. počeli mali ozbiljniji pomaci”, ustvrdio je Lesar.

SDP-ova Romana Jerković kazala je kako ne želi tražiti alibi u prošlosti za propuste, no ipak je upozorila da u protekla dva desetljeća po njezinoj ocjeni nisu napravljeni iskoraci, a podsjetila je i kako je 1995. ukinut jedini dijagnostički centar za autizam u Zagrebu.

“Neki su europarlamentarci, među njima i hrvatski, pokrenuli prikupljanje potpisa podrške za Deklaraciju o autizmu koja ukazuje na važnost donošenja europske strategije za autizam, a prikupljanje potpisa trajat će tri mjeseca”, rekla je Jerković.

Đurđica Sumrak (HDZ) ustvrdila je kako bi i hrvatski parlament trebao podržati tu deklaraciju, a hvaleći izvješće pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom nazvala je “jedinom pravobraniteljicom koja nije opterećena time da se dodvori bilo kojoj politici”.

U Hrvatskoj, podsjetio je laburist Lesar, prava osoba s invaliditetom po zakonodavnim rješenjima ne ovise o njihovim potrebama nego o vrsti nastanka invaliditeta, razbacanih u nekoliko desetaka zakonskih i podzakonskih propisa.

“Dakle u Hrvatskoj ne gledamo čovjeka bez vida kao čovjeka bez vida nego ga prvo pitamo kako si izgubio vid? I zbog toga danas nemamo zakonodavne propise”, ustvrdio je.

Boro Grubišić (HDSSB) predložio je da se Vlada kroz zakonodavni okvir obveže da uz usvajanje izvješća sve pravobraniteljičine zaključke provede kroz hrvatske zakone.

(Hina)

fah