Sabo izbačen, a kakva je sudbina podravsko-prigorskih SDP-ovih čelnika?

6. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Kolumne Sabo izbačen, a kakva je sudbina podravsko-prigorskih SDP-ovih čelnika?


Glavni odbor SDP-a održao je u subotu online sjednicu na kojoj je izglasano izbacivanje Željka Sabe iz stranke.

Iz SDP-a je izbačen sa 70 članova glasova za taj prijedlog, 8 protiv i 4 suzdržana. Raspuštena je i zagrebačka organizacija, a za tu odluku je glasalo 65 članova Glavnog odbora, 18 je bilo protiv, a 10 suzdržano.

Prvi čovjek SDP-a Peđa Grbin polako poslaguje karte za lokalne izbore, a u Koprivničko-križevačkoj županiji ima koprivničkog gradonačelnika Mišela Jakšića i čelnika podravsko-prigorskog SDP-a Mladena Kešera koji su bili protiv njega na nedavnim unutarstranačkim izborima.

Preko Kalnika Jakšić do SDP-ovog Glavnog odbora

Manje je poznato kako je Jakšić upravo zbog Kešera završio u SDP-ovom Glavnom odboru, što pokazuju i unutarstranački rezultati, gdje je Jakšić na Kalniku osvojio više glasova od svoje Koprivnice (točnije 85 glasova osvojio je na Kalniku, dok je u Koprivnici dobio 75 glasova, op.a.).

Takvo političko čudo vjerojatno se nikada ne bi dogodila da nije bilo političkog „deala“ između koprivničkog gradonačelnika i njegovog stranačkog šefa, koji je SDP-ovog mladog i ambicioznog lava pogurao u saborske vode, ali i u Glavni odbor.

Ulizivačka politika

Ulizivačka politika koja je uvijek bila dio Jakšićevog političkog puta i ovaj put spasila ga je od nazadovanja na nacionalnoj razini. Nakon što je preživio nemuštog i naivnog Bernardića protiv kojeg je govorio u nacionalnim medijima, ali i bio na čelu inicijative koja se zalagala za smjenu ondašnjeg predsjednika SDP-a, povijest se ponovila i na SDP-ovim izborima za šefa stranke prošle godine.

Jakšić i Kešer bili su tada u Kolarovom timu pa nakon što je Peđa uvjerljivo pobijedio, Jakšić je opet preživio i nije smijenjen s mjesta predsjednika Saborskog odbora za pravosuđe, iako se to očekivalo s obzirom da su njegove jedine kompetencije za takvu poziciju one nogometne, a ne pravosudne.

No, u državi kakva je Hrvatska, gdje kolo vode nekompetentni i korumpirani političari, a pravosuđe je glavna rak rana ovog društva, takav razvoj događaja nimalo ne čudi.

Jakšić je nezasitan u funkcijama pa želi i još jedan gradonačelnički mandat, ali tu me neće trebati Kešerova pomoć. Naime, još nema ozbiljnog protukandidata za gradonačelnika, iako je jasno kako bi stranački ili hrabriji nezavisni kandidat mogao ugroziti Jakšića.

SDP nikad nije imao župana u Koprivničko-križevačkoj županiji

Neizvjesniji izbori će biti u utrci za fotelju župana, iako treba spomenuti da je Koprivničko-križevačka županija osnovana 1993. godine i nikad nije imala župana iz SDP-ovih redova.

Kešer je najavio da kreće u županijsku utakmicu, ali ni on po svim mogućim anketama ne stoji dobro i očekuje Jakšićevu pomoć, odnosno “vraćanje duga”.

Grbin je danas novinarima kazao da očekuje pobjedu u Rijeci, Sisku, Čakovcu, Koprivnici, Jastrebarskom, Vrbovcu i Krapinsko-zagorskoj županiji.

-To su, rekao je, mjesta gdje je SDP i do sada pobjeđivao i dobivao potporu. Očekujem veliku potporu birača u Primorsko-goranskoj županiji jer smo tamo pokazali kako radimo kad dobijemo povjerenje građana, ali očekujem odlične rezultate i u Osijeku, zašto ne? I tamo smo pokazali kako možemo raditi kada nam građani daju povjerenje. Očekujem dobar rezultat u Puli, Varaždinu, a očekujem dobar rezultat i u Zagrebu – kazao je Grbin.

Čelnik SDP-a nije spomenuo Koprivničko-križevačku županiju. Naime, ako će i dalje probleme gledati sa strane, SDP će doživjeti novi poraz na županijskoj razini.

žip/prigorski.hr