Renata Sabljar Dračevac (Socijaldemokrati) u petak je, uoči sutrašnjeg Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, upozorila da nasilje nad ženama ne jenjava poručivši kako se femicid mora prepoznati kao oblik ubojstva žene motiviran mizoginijom.

“Unatoč naporima nevladinih organizacija posvećenih pomoći ženama koje su preživjele nasilje, država i njezine institucije nisu postavile učinkovit sustav prevencije i suzbijanja nasilja”, rekla je Sabljar Dračevac u Hrvatskom saboru tijekom slobodnih govora.

Iznimno poražavajućim smatra da se čak i nakon ratifikacije Istambulske konvencije ne vidi nikakav pomak u rješavanju tog ključnog pitanja.

Upozorila je kako se partnersko nasilje često tretira kao prekršaj umjesto kao kazneno djelo što dovodi do nedovoljno ozbiljnih kazni za počinitelje.

Sabljar Dračevac jednim od ključnih problema vidi u izricanju minimalnih kazni u slučajevima partnerskog nasilja. Ključnim smatra implementirati mjere prevencije nasilja nad ženama i djevojčicama a obrazovanje za rodnu ravnopravnost mora postati integrirani dio odgojno–obrazovnog sustava.

“Bez tih promjena nasilje ostaje društveno prihvatljivo a nasilnici ostaju nekažnjeni”, poručila je.

Smatra i kako u našoj zemlji i dalje prevladava rodno neutralan pristup nasilju u partnerskim vezama unatoč nedvosmislenim statistikama koje pokazuju da su žene najčešće žrtve.

Sabljar Dračevac navela je i da se dosadašnji program edukacije javnih službenika pokazao nedjelotvornim i rodno neosjetljivim upozorivši kako je prošle godine 13 žena izgubilo život a šest ih je ubijeno od strane partnera. Pri tome povećao se i broj kaznenog djela u obitelji povećao se za, kako je kazala, alarmantnih 250 posto od 2015. godine.

Uz to, zbog nepovjerenja u institucije žrtve često šute o nasilju koje trpe. Drži i kako je vladi trebalo previše godina da prihvati mjere koje su nevladine organizacije uporno tražile.

“Hrvatski zakonski okvir mora konačno prepoznati femicid kao oblik ubojstva žene motiviran mizoginijom”; istaknula je.

HDZ-ov Krunoslav Katičić istaknuo je kako njihov saborski Klub i Vlada imaju nultu stopu tolerancije na nasilje nad ženama poručivši da će Vlada napraviti sve moguće da se taj problem na zakonski ili bilo koji drugi način regulira te pomogne i tim ženama.