Protjerivanje 18 ruskih diplomata iz Hrvatske je „kontraproduktivno“ za odnose dviju država, a ta odluka je dio „stare priče EU-a“, priopćio je u ponedjeljak ruski veleposlanik Andrej Nesterenko.

Hrvatska je u ponedjeljak ruskom veleposlaniku uručila notu kojom traži da 18 diplomata i šest članova administrativnog osoblja napusti državu.

MVEP je pritom još jednom „najoštrije“ osudio “brutalnu agresiju na Ukrajinu i brojne počinjene zločine”.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je rekao da je broj diplomata i osoblja u ruskom veleposlanstvu u Zagrebu ovom odlukom “reduciran” na broj hrvatskog veleposlanstva u Rusiji.

Razlogom za odluku Hrvatske Nesterenko smatra „postulatima već iz stare priče Europske unije“ o ruskoj vojnoj agresiji na Ukrajinu, njenim ratnim zločinima i kršenju teritorijalnih integriteta, koje veleposlanik u priopćenju stavlja pod navodnike.

„Ova odluka značajan je korak unatrag u bilateralnim odnosima, kontraproduktivan za rusko-hrvatsku suradnju uoči svečanog datuma – 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između naših dviju zemalja“, dodaje se u objavi veleposlanstva na društvenim mrežama.

Plenković je u ponedjeljak kazao kako se nije sastao s Nesterenkom te da će Hrvatska recipročne mjere Moskve komentirati tek kad ih ona donese.

Hrvatska i Rusija službeno su bilateralni odnos započele 25. svibnja 1992. godine.