Operna sezona u Rijeci otvorena premijerom “Werthera”

Operna sezona u HNK Ivana pl. Zajca otvorena je u ponedjeljak premijernom izvedbom lirske opere Julesa Masseneta “Werther” u režiji Fabrizija Melana i pod ravnanjem Villea Matvejeffa, a za cijeli događaj velike zasluge ima i dirigentska palica Matije Fortune.

Dirigent-Matija-Fortuna

Matija Fortuna

U naslovnoj ulozi nastupio je gost iz Slovenije, solist Slovenskog nacionalnog gledišča Opera i Balet iz Ljubljane, Aljaš Farasin. Drugi gost iz Slovenije u solističkoj ulozi je Domen Križaj, dobitnik treće nagrade na prvom Međunarodnom natjecanju mladih opernih pjevača “Zinka Kunc” održanom u Rijeci prošle godine. Kao Charlotte je nastupila Ivana Srbljan, te kao njezina sestra Sophie Anamarija Knego. U drugim ulogama bili su Slavko Sekulić, Sergej Kiselev, Robert Kolar, Davor Lešić i Ana Majdak te učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke.

werther

Melano dulje od 40 godina sudjeluje s vodećim svjetskim opernim kućama. U Metropolitan Operi u New Yorku je režirao 21 operu, sedam premijerno i ostale obnove. Surađivao je s vodećim američkim i kanadskim opernim kućama te onima u Južnoj Americi i Europi. Melana u postavljanju opera na scenu intrigira psihološko gledište pa je tako i u ovoj riječkoj izvedbi “Werthera” naglašena karakterizacija likova i njihovi međusobni odnosi.

werther

On je i autor scenografije, kostimografkinja je Manuela Paladin Šabanovića oblikovatelj svjetla je Dalibora Fugošić.

Za operu “Werther” libreto su napisali Edouard Blau, Paul Milliet i Georges Hartmann, prema epistolarnom romanu J. W. Goethea “Patnje mladog Werthera”.

Ana Majdak

Ana Majdak

U Rijeci je ova opera prvi put postavljena 1948. godine pod ravnanjem Borisa Papandopula i u režiji Jurislava Korenića. Obnovljena je 1953. godine, kad je dirigirao Lovro Matačić. Posljednji put prije ovogodišnjeg uprizorenja, “Werther” je u Rijeci postavljen premijerno 1979. godine u režiji Dinka Svobode a pod ravnanjem Vladimira Benića.

prigorski.hr/Hina/fah