Čelnici Narodne stranke – Reformista smatraju da bi država trebala Međimurskoj županiji oprostiti dug za bivšu čakovečku vojarnu u kojoj je smješteno Međimursko veleučilište i neke druge institucije jer je taj prostor, kako je rečeno, za razliku od nekih drugih u Hrvatskoj potpuno iskorišten i u njega je puno uloženo.

Na konferenciji za novinare održanoj u Sv. Martinu na Muri nakon okupljanja stranačkoga vodstva, ustvrdili su i kako je nedavno završeni projekt Sveučilišta Sjever jedno vrijeme bio prolongiran zbog nezainteresiranosti HNS-a, što je, kako je rekao predsjednik stranke Radimir Čačić, upozorenje “za građanstvo jer ako regionalni čelnici ne vode brigu o svojim županijama, onda teško da će Vlada voditi brigu”. Istaknuo je kako je proces završen na osnovu inicijative i zakonskog prijedloga Reformista.

Odgovarajući na pitanja novinara o gradnji autocesta danas, Čačić je rekao kako su u razdoblju 2001.-2004. autoceste građene pomno, racionalno, planski i stručno i da to potvrđuju brojna priznanja. Naveo je primjer nekih tunela i dionica koji su proglašeni najboljima u svijetu. Potpuno rasulo gradnje autocesta započelo s HDZ-ovim vladama, a u velikoj mjeri bilo je uvjetovano korupcijom. Posljedice te korupcije osjećaju se i danas, ocijenio je Čačić i dodao kako ova Vlada nije uspjela vratiti autoceste na razinu s početka milenija. “Tome su pridonijele i smjene čelnih ljudi HAC-a jer ovi koji danas vode autoceste nemaju potrebne reference”, rekao je Čačić.

Na dug Međimurske županije prema državi osvrnula se predsjednica Središnjeg odbora stranke, predsjednica organizacije Reformista Međimurja i zamjenica župana Sandra Herman. Podsjetila je kako je Međimurska županija za dobivanje zemljišta vojarne morala izgraditi tri vojna skladišta na poligonu u Slunju. To do danas nije učinjeno i dug županije prema državi je devet milijuna kuna, rekla je Herman i dodala kako je istovremeno u bivši prostor vojarne uloženo više od 40 milijuna kuna.

“Tu se nalazi Veleučilište, Tehnološko – inovacijski centar, Županijska razvojna agencija, Turistička zajednica županije i taj prostor je, za razliku od nekih drugih u Hrvatskoj, u potpunosti iskorišten” smatra Herman. Zbog toga, bi po njoj, država trebala dug prema Međimurskoj županiji otpisati.

Predsjednik Narodne stranke – Reformista Radimir Čačić rekao je kako je ideja o formiranju Sveučilišta Sjever započeta prije tri godine u suradnji s tadašnjim ministrom Željkom Jovanovićem. No, kada je Jovanović napustio Vladu, realizacija dogovorenog je zaustavljena. Čačić smatra da je to bilo zbog nezainteresiranosti HNS-a, koja u ovoj regiji ima dva župana. “Ova situacija je upozorenje za građanstvo jer ako regionalni čelnici ne vode brigu o svojim županijama, onda teško da će Vlada voditi brigu”, naglasio je.

Potpredsjednica stranke i saborska zastupnica Natalija Martinčević rekla je kako danas na sveučilištu Sjever studira 3500 studenata od kojih je veliki broj iz Međimurja. Sveučilište nije samo sveučilište Varaždina i Koprivnice, očekuje se uključivanje i Međimurskog veleučilišta Čakovec, rekla je. “Regija ima preko 650.000 stanovnika, a nije imala javno sveučilište, za razliku od svih drugih regija u Hrvatskoj”, kazala je.

(Hina)

fah