Ruski predsjednik Vladimir Putin promaknuo je visokog dužnosnika zatvora u kojem je prije nekoliko dana umro ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni.

Zamjenik čelnika zatvorske službe FSIN, Valerij Bojarinev, promaknut je u general-pukovnika ministarstva unutarnjih poslova.

Direktor Zaklade za borbu protiv korupcije, koju je osnovao Navaljni, objavio je u utorak na Telegramu da je Bojarinev osobno odgovoran za mučenje Navaljnija u zatvoru.

“To se mora shvatiti kao Putinova otvorena nagrada za mučenje”, ocijenio je Ivan Ždanov u vezi promaknuća Bojarineva.

U srpnju 2023., na sudskom ročištu doznalo se da je Bojarinev naredio da se Navaljniju ograniči kupnja hrane i dnevnih potrepština. Zatvorenici obično mogu svojim novcem kupovati što im treba u zatvorskom dućanu.

Po Ždanovu, novoimenovani general-pukovnik odgovoran je također za druga zlostavljanja oporbenog čelnika.

Za promaknuće se doznalo u ponedjeljak kada je predsjednički ukaz objavljen u pravnoj bazi podataka. Uz njega, još trojica dužnosnika za provedbu zakona promaknuti su u čin generala.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov zanijekao je da su ta promaknuća povezana s Navaljnijevom smrti, ocijenivši da je riječ o normalnoj proceduri.

Navaljni (47) je umro u petak u sibirskom zatvoru. Srušio se tijekom šetnje dvorištem i umro unatoč pokušajima da ga se oživi.