Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je prisegnuo za novi šestogodišnji predsjednički mandat na ceremoniji koju su SAD i mnoge članice Europske unije bojkotirale zbog rata u Ukrajini.

Putin je premoćno pobijedio na predsjedničkim izborima u ožujku.

Dio zapadnih vlada izbore ne smatra pravim izrazom demokratske volje ruskih birača jer na njima nije bilo prave alternative Putinu.

Kremlj odbacuje te optužbe i tvrdi da Putin doista ima premoćnu podršku ruskog naroda.

Putin, na vlasti kao predsjednik ili premijer od 1999., započinje peti mandat više od dvije godine nakon što je poslao desetke tisuća vojnika u Ukrajinu, gdje su ruske snage ponovno preuzele inicijativu nakon niza preokreta i nastoje dalje napredovati.

Sa 71 godinom, Putin dominira domaćom političkom krajolikom. Na međunarodnoj pozornici, on je u sukobu sa zapadnim zemljama koje optužuje da koriste Ukrajinu kao sredstvo za komadanje Rusije.

“Za Rusiju, ovo je nastavak našeg puta, ovo je stabilnost – možete pitati bilo kojeg građanina na ulici”, rekao je Sergej Čemezov, bliski Putinov saveznik, za Reuters prije ceremonije.

“Predsjednik Putin je ponovno izabran i nastavit će tim putem, iako se Zapadu to vjerojatno ne sviđa. Ali oni će shvatiti da je Putin stabilnost za Rusiju, a ne neka vrsta nove osobe koja je došla s novom politikom”, rekao je.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je kako bi Putin u utorak mogao imenovati premijera koji će voditi njegovu vladu.

Prema ruskom ustavu vlada mora odstupiti na početku novog predsjedničkog mandata, nakon čega on imenuje novog premijera.

Aktualni premijer je Mihail Mišustin, a Putin bi ga mogao nominirati ponovno.