Predsjednik SDSS-a i kandidat na Fair play izbornoj listi za Europski parlament Milorad Pupovac izjavio je u petak da je izložen govoru mržnje i botovima na društvenim mrežama zbog čega je optužio druge političke aktere.

Ustvrdio je da kao lista imaju problem sa šumom najrazličitijih poruka koje se šalju od strane drugih političkih aktera u zemlji i njihovih botova na društvenim mrežama

To je šuma netolerancije, mržnje i šuma koja zapravo ide za tim da zastraše birače ili da obesmisli političku utakmicu za europske izbore, izjavio je Pupovac na konferenciji za novinare u povodu dodjele nagrada Europske komisije na području zaštite kulturne baštine.

SDSS čini sve da motivira građane da izađu na europske izbore, no Pupovac smatra da nema dovoljno pažnje medija za te izbore, posebno javnih.

“To nas brine i zato želim iskoristiti ovu priliku da kažem biračima da se ne boje, da slobodno biraju i da daju podršku onima koji govore hrvatski, ali ne govore jezikom mržnje”, poručio je, odbivši odgovoriti na koga se konkretno odnosi “govor mržnje”.

“Nitko ne bi trebao biti izložen iskustvu da mu se ime izgovara kao psovka”, rekao je Pupovac te dodao da je SDSS izložen takvom iskustvu – i kao stranka, i kao vodstvo, i kao pripadnici srpskog naroda.

Nije htio odgovoriti štio je s njegovom kandidaturom za mjesto predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina čemu se protivi HDZ-ov koalicijski partner DP. U tom kontekstu poručio je tek da SDSS ne ratuje ni sa kim, aludirajući na DP.

Istaknuo je da bi netko kome je Ustav važan trebao primijetiti da se “jednu stranku napada zbog etničke pripadnosti”.

“Samo tražimo minimum mogućnosti da se isključi proces u kojem će se jedna stranka, jedan krug zastupnika diskriminirati i onemogućiti da budu ono što je drugima dato. I to zato što postoje političke grupacije koje žele tu vrstu isključivanja i zato što postoje mediji koji misle da to nije isključivanje, nego političko sukobljavanje”, pojasnio je Pupovac.

Kratko se osvrnuo i na ostavku ravnatelja JUSP-a Jasenovac Ive Pejakovića, istaknuvši da do te ostavke nije smjelo doći.

“Mislimo da bi svi trebali razmisliti što učiniti da gospodin Pejaković odustane od svoje ostavke jer je radio izvrsno svoj posao i okolnosti koje su ga ponukale da podnese ostavku trebale bi biti promijenjene i otklonjene”, rekao je Pupovac te dodao da bi se u to svi trebali uključiti od ministrice kulture do premijera i predsjednika Republike.

Nositelj liste Fair play je IDS-ovac Valter Flego, a Pupovac je 12. na listi.