Predsjednik Centra Ivica Puljak u subotu je, sa skupa koji je okupio niz stručnjaka koji su predstavili ideje za budućnost Hrvatske, poručio kako se na takvim okupljanjima vidi kakva Hrvatska može biti jednom kada HDZ bude u oporbi.

„Hrvatska je danas u ovakvom stanju zato što njome vlada negativna selekcija koja se boji  svake opasne, dobre i realne ideje“, izjavio je Puljak na konferencija Centra „Opasne ideje 2 – Sve dobro što ste oduvijek željeli Hrvatskoj, a nitko se nije usudio provesti“.

Naglasio je i da, kada na javnim natječajima pobjede najbolji, onda nema mjesta za one koji pobjeđuju samo zato što imaju stranačku iskaznicu, te da se klijentelizam, nepotizam i korupcija boje svake ideje koja mijenja sadašnje stanje.

„Stare politike boje se svake reforme. Zato okupljamo ljude otvorenog uma koji se ne plaše testirati i opasne i najbolje ideje. Pozitivna selekcija ne plaši se natjecanja niti komunikacije vlastitih ideja. Takvu Hrvatsku želimo i takvu Hrvatsku ćemo izgraditi“, zaključio je predsjednik Centra.

„Mogu li ideje biti zaista opasne? Ili je zapravo opasnije biti bez ideja“, upitao se ravnatelj REGEA-e Julije Domac, dodavši kako smo „nizom glupih grešaka i uslijed nezamislivo odvratne korupcije izgubili Inu“.

Zapitao se i hoćemo li dopustiti da umjesto energetske neovisnosti, sunčanih elektrana, umjesto jačeg i stabilnijeg gospodarstva i sigurne demokracije postanemo energetski, a onda i na svaki drugi način ovisni?

Oreščanin: Hrvatska juri petom brzinom u rikverc

Hrvatska može i mora puno više i bolje, rekao je Domac i naglasio da svi trebamo biti dio promjena koje priželjkujemo i vlastitim angažmanom i idejama utjecati na politiku, jer ona tek tada može postati odraz onoga što kao društvo želimo.

Prema riječima poduzetnika Dražena Oreščanina, “Hrvatska juri petom brzinom u rikverc”. „Umjesto da javna administracija osigura okvir za razvoj inovativnosti i poduzetništva kroz sustavne reforme i digitalizaciju, ona se već desetljećima bori kako se ne bi ništa promijenilo i kako bi zadržali i povećali svoju moć, utjecaj i privilegije“, upozorio je.

Naglasio je da ljudima koji ne žele ići u rikverc već naprijed, treba omogućiti okruženje i uvjete za napredak i prosperitet,  jer će zajedno s njima tako prosperirati i cijelo društvo.