Publika ovogodišnjeg ZagrebDoxa za najbolji film festivala izabrala je belgijsko-izraelski “U suton života” Sylvaina Biegeleisena, optimističnu priču koja donosi drugačiji pogled na starost i smrt.

Redatelj je snimio film pun humora i emocija o svojoj 94-godišnjoj majci kojoj su liječnici najavili da joj ostaje samo nekoliko tjedana života. Svi su se od nje već počeli opraštati, no ona je odlučila živjeti još dvije godine nakon toga.
Zahvaljujući tome Biegelsein je dobio priliku snimati film i svoju majku, koja se sada već morala suočiti ne samo sa svojom, već i sa starošću svoga sina. Iako je fizički loše, duhom je kao dvadesetogodišnjakinja, smije se, pjeva, puši cigarete i vjeruje kako uvijek postoji nešto zbog čega vrijedi živjeti

Sylvain Biegeleisen je redatelj, producent, fotograf i glazbenik, osnivač i glavni direktor nevladine organizacije Lahav za unaprjeđenje vrijednosti u izraelskom društvu. Njegov film “The Last Card”, prikazan na ZagrebDoxu 2009., proglašen je najboljim europskim filmom na dodjeli nagrada europskog nezavisnog filma Grand Off u Varšavi.

Za svoj novi film “U suton života” prošle je godine proglašen najboljim redateljem na festivalu Docaviv u Tel Avivu. Ondje mu je taj film nagrađen kao najbolje izraelsko ostvarenje, dok je najboljim filmom, ovaj put belgijskim, proglašen na belgijskom festivalu Docville. Prikazan je i na IDFA-i, na DOK festu u Muenchenu te na švicarskom festivalu Visions du Reel.

Nagradu publike dodjeljuje generalni sponzor festivala HT, na temelju glasovanja posjetitelja, dok su članovi festivalskih žirija u subotu objavili svoje lauerate.

U međunarodnoj konkurenciji Veliki pečat dobio je kineski film “Pjesnik na poslovnom putu” Jua Anqija, a u regionalnoj hrvatski film “4.7” Đure Gavrana.

Mali pečat za najboljeg autora do 35 godina osvojio je Nicolas Steiner za film “Iznad i ispod”, a Nagradu Movies That Matter , za dokumentarac koji na najbolji način promiče ljudska prava, Melissa Langer za “Moj Alep”.

Srednjoškolci su u programu Teen Dox proglasili najboljim film “Filharmonija s deponija” Grahama Townsleya i Brada Allgooda, a direktor i osnivač ZagrebDoxa Nenad Puhovski je Nagradu Mojoj generaciji dodijelio filmu “Don Juan” Jerzyju Sladkowskom.

ZagrebDox završava u nedjelju projekcijama nagrađenih filmova (“U suton života” se prikazuje na čak četiri projekcije), te onih koji su izazvali najviše interesa kod publike.

(Hina)

fah