U Križevcima je danas započeo rad Instituta za kozmologiju i filozofiju prirode koji je nastao na ideji iz koje su protekli i EU projekti Future Hub Križevci te SPARK i buduća križevačka zvjezdarnica.

Projekti su se bazirali na tri stupa – obrazovanju, popularizaciji znanosti te na znanstvenim istraživanjima, a upravo će ova istraživanja uslijediti sada kroz rad ovog Institut, istaknuo je dr.sc. Andrej Dundović.

O radu Instituta govorio je dr.sc. Petar Pavlović koji je naglasio kako će se baviti znanstvenim istraživanjem na temu modela cikličkog Svemira i izbjegavanja singularnosti u našoj slici Svemira, kozmološke konstante, crnih rupa i crvotočina, povezanosti gravitacije i elektromagnetizma, problema visoko-energetske astrofizike i turbulencija u magnetskim poljima i teorijskog računarstva.

Objavljivat će se i znanstveni radovi, a već početkom jeseni Institut kreće s objavljivanjem časopisa Kozmologija koji će biti prva takva publikacija na hrvatskom jeziku. Časopis će izlaziti jednom godišnje na dvjestotinjak stranica, no osim stručnjaka iz područja prirodoslovnih i humanističkih disciplina, on će u dijelu svojih tekstova biti pristupačan i široj zainteresiranoj javnosti.

Nadalje, organizirat će se znanstvena predavanja i seminari pa će se tako početkom jeseni održati dvodnevni seminar pod vodstvom dr.sc. Borisa Marjanovića: Svijest i stvarnost – Problem odnosa subjekta i objekta u školama indijske filozofije.

Kratki pregled znanstvenih tema i radova dao je asistent na Zavodu za primijenjenu fiziku Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu Marko Sossich pa je tako istaknuo kako već postoje znanstveni radovi na određene teme koje će se kroz rad ovog Instituta dalje istražiti. Institut će se baviti fizikalnim otkrićem, a ne izumima, nastojat će približiti opću teoriju relativnosti i kvantnu teoriju, pokušat će naći način kako riješiti problem kozmološke konstante, tražit će vezu elektromagnetizma i gravitacije, pokušat će otkriti kada su postojale i kada su prestale postojati crvotočine – tuneli kroz prostor – vrijeme u ranom Svemiru, te brojnim drugim temama.

Naglašeno je i da u Hrvatskoj trenutno ne postoji nitko tko se bavi ovim temama te će ovo biti jedini tip ovakvog istraživanja u Hrvatskoj.

Podršku radu ovom Institutu istaknuo je danas i gradonačelnik Mario Rajn: „Grad podržava ovakve priče, a činjenica da će sjedište Instituta biti u Križevcima sigurno će pomoći i u međunarodnoj promociji našeg grada.“
Institut za kozmologiju i filozofiju prirode nalazi se na adresu Trg sv. Florijana 16 u Križevcima.