PRVI DANI PRVE ŽENE NA ČELU PODRAVKE Martina Dalić: I dalje ćemo povećavati udio hrvatskih poljoprivrednih proizvoda u proizvodima Podravke

14. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Kolumne PRVI DANI PRVE ŽENE NA ČELU PODRAVKE Martina Dalić: I dalje ćemo povećavati udio hrvatskih poljoprivrednih proizvoda u proizvodima Podravke

Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL


Prošlo je nešto više od tjedan dana od kada je Martina Dalić od strane Nadzornog odbora i vlasnika jednoglasno potvrđena za šeficu Uprave jedne od najuspješnijih hrvatskih prehrambenih kompanija, nakon prerane smrti Marina Pucara.

Prije njezinog dolaska pojedini lokalni, ali i nacionalni politički akteri već unaprijed koristili su medijski prostor kako bi dokazali da se radi o političkom imenovanju, iako je Martina Dalić de facto jedna od najobrazovanijih kadrova koji je Podravka do sada imala.

Tko je zapravo Martina Dalić?

Ako govorimo o formalnom obrazovanju Martina Dalić 1990. godine stječe zvanje diplomirane ekonomistice na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dok 1994. godine postaje magistrom znanosti na istoimenom fakultetu. 2010. godine upisuje doktorski studij na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu te ga uspješno završava 2012. godine i stječe zvanje doktorice znanosti.

Od bitnijih poslovnih referenci bitno je istaknuti kako je Dalić prije pet godina postala stalnom savjetnicom za Upravljanje javnim financijama pri Međunarodnom monetarnom fondu gdje se zadržava sve do listopada 2016. godine kada je imenovana za potpredsjednicu Vlade Republike Hrvatske i ministricu gospodarstva, poduzetništva i obrta. Uz to Martina Dalić je u periodu od ožujka 2005. godine do svibnja 2012. godine bila zamjenica glavnog pregovarača i pregovaračica u pregovaračkom timu za pristupanje Republike Hrvatske u članstvo Europske unije.

martina dalic predsjednica

Patrik Macek/PIXSELL

Iako je lokalna oporba na čelu sa SDP-om uz pomoć pojedinih lokalnih i nacionalnih medija htjela nametnuti stav kako se radi o lošem izboru, njezin poslovni CV govori potpuno drugačiju priču. U svom poslovnom putu vidljivo je kako Dalić ima neizmjerno puno znanja o financijama, gdje je iskustvo stekla u bankarskom i javnom sektoru, dok je u Privrednoj banci Zagreb pokazala i svoje menadžerske sposobnosti gdje je četiri godine radila kao glavna ekonomistica, a par godina kasnije čak je bila i na čelu Partner banke kao predsjednica Uprave.

Za radnog tjedna Dalić će boraviti i živjeti u Koprivnici kako bi ubrzala proces upoznavanja kompanije, ljudi i grada

Njezin prvi tjedan koji je iza nas bio je dosta povezan s lokalnom zajednicom, što se i do sada pokazalo kao jako bitnom komponentom u vođenju ovakve globalne kompanije, koju su ipak stvarali Podravci.

Na početku tjedna nova predsjednica Uprave sastala se s predstavnicima sva tri sindikata koji okupljaju veliki broj radnika Podravke, a razgovarali su o poslovanju kompanije s naglaskom na status i položaj radnika, izvijestili su u utorak iz koprivničke kompanije.

martina dalic (3)

Na sastanku su, uz glavnu sindikalnu povjerenicu Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi (PPDIV) Kseniju Horvat, predsjednicu Nezavisnog sindikata Podravke Martinku Marđetko Vuković i predsjednika Sindikata Podravke (SINPOD) Marijana Slukića, sudjelovali i članovi Uprave Podravke Ljiljana Šapina, Davor Doko i Marko Đerek.

Dalić se na početku sastanka osvrnula na zelene investicije, očuvanje i zaštitu okoliša te naglasila kako kompanija može biti lider i u tim segmentima.

– Podravka je važan nositelj prehrambeno-prerađivačke industrije i usko je povezana s poljoprivredom te u tom dijelu namjeravamo i dalje povećavati udio hrvatskih poljoprivrednih proizvoda u proizvodima Podravke. Ipak, najveća vrijednost ove kompanije, pored njenih brendova, su ljudi, marljivi i predani Podravkaši koji će svojom energijom i znanjem doprinijeti da zajedno gradimo Podravku budućnosti – rekla je Dalić nakon sastanka.

Nakon sastanka sa sindikatima čelnica Podravke sastala se i s koprivničko-križevačkim županom Darkom Korenom i njegovim zamjenikom Ratimirom Ljubićem.
Dalić je naglasila kako je njezin prioritet daljnji rast i razvoj Podravke, snažnije povezivanje s domaćom proizvodnjom i općenito otvaranje novog razvojnog i investicijskog ciklusa u kontekstu kojeg promatra i mogućnosti za poboljšanja prava radnika.

Jedna od važnijih tema sastanka za razvoj ovog kraja bio je i nastavak gradnje brze ceste od Križevaca do Koprivnice, gdje je predsjednica Uprave Dalić dala punu podršku županu Korenu u aktivnostima ubrzanja realizacije ovog strateškog infrastrukturnog projekta.

Prodaja Podravke spin oporbe i pojedinih medija

Nakon prvog radnog tjedna koji je protekao više u upoznavanju kompanije, ali i razgovorima sa sindikatima i ključnim političkim dionicima u Koprivničko-križevačkoj županiji možemo zaključiti kako je vrlo mala vjerojatnost da će se nešto previše mijenjati u poslovanju Podravke, koja ruku na srce, od izbora Pucara samo ima uzlaznu putanju i rast, i to usprkos korona krizi koju nikako ne smijemo zanemariti.

dalic

Hoće li Dalić nastaviti taj trend ostaje za vidjeti, no kako sada stvari stoje postavivši Dalić na čelo Podravke Vlada je pokazala kako joj nije u interesu prodaja Podravke kako su neki mediji špekulirali, već upravo suprotno.

Podravka će i dalje ostati u državnom vlasništvu zajedno s mirovincima, i vrlo vjerojatno nastaviti rasti te ostvarivati dobre rezultate, kao što ih je imala i za vrijeme Pucara. Kritike oporbe, ponajviše SDP-a i koprivničkog gradonačelnika Mišela Jakšića u ovom trenutku više izgledaju kao prazne floskule, ako se prisjetimo kako je SDP prije kadrovirao za vrijeme Milanovića.

mm/prigorski.hr

 

Facebook Comments