Provjerili smo pravo stanje smještaja i apartmana ovog “korona-ljeta” na našoj obali!

22. srpnja 2020. Autor: prigorski.hr Kolumne Provjerili smo pravo stanje smještaja i apartmana ovog “korona-ljeta” na našoj obali!

Goran Kovačić/PIXSELL


U javnost se pušta informacija da je turistička sezona ovog ljeta dosta slaba i da je većina apartmanskog kapaciteta još uvijek nepopunjena. Također stvara se dojam da su cijene ove godine pristupačne. Odlučili smo saznati koliko ta priča drži vodu!

Kada se upustite u traganje za pristojnim apartmanom, shvatite realnu sliku. Cijene zaista nisu pale, na nekim stranicama se čini da su ih iznajmljivači i povisili kako bi spasili sezonu. Također, svaki malo bolji apartman s primamljivom lokacijom, a to je blizina plaže ili centar grada, popunjena je do devetog mjeseca!

Što o tome misle iznajmljivači rekao nam je Lovro iz Koprivnice koji ima apartman na Viru.

“Što se tiče mojeg apartmana, tu se ništa nije promijenilo. Trenutno je pun i bit će tako do kraja sezone. Isplanirano je tko kada dolazi i za sada ne bi trebalo biti otkazivanja.

Koliko sam upućen, svi su na oprezu i drže se mjera. Osobno me nije strah da će turisti donijeti koronu jer vjerujem da se ne bi upuštali u takav rizik. Susjedni apartmani su popunjeni također, međutim ljudi se neće zadržati dugo u njima, baš zbog straha od koronavirusa. Tako da, kad se sve sagleda, mislim da se drastično nije ništa promijenilo.” – rekao nam je Lovro.

S druge strane, iskustvo koje imaju turisti koji traže smještaj daleko je od bajnog.

Kojim se sve izvorima informacija služe prilikom traženja apartmana? Koliko su smještajni kapaciteti popunjeni i kakav je omjer cijene po iskustvu turista? Jesu li sve u svemu zadovoljni pronađenim i koliko truda i vremena su uložili u traženje istog, te smatraju li da je istina što se govori u medijima da su cijene snižene i da je sezona loša?

Na sva ta pitanja odgovorila nam je Dorotea iz Križevaca koja je nedavno tragala za apartmanom.

“Proteklih mjesec dana pročitala sam puno članaka na temu smanjenog broja turista, slobodnih apartmana i sniženih cijena. Stoga sam očekivala puno lakšu potragu za smještajem.” – uvodno nam je rekla Dorotea.

“Odlučila sam gledati ponude na Facebook grupama, Booking-u i Airbnb-u. Pretpostavljala sam da ću vrlo brzo i lako pronaći nešto jer se svugdje spominjalo da su cijene drastično smanjene. Međutim, tek kad sam krenula tražiti primijetila sam da nije baš tako. Većina apartman još uvijek drži visoke cijene te su rijetki slobodni u terminu u kojem je meni odgovaralo. Facebook grupe pune su oglasa, ali može se primijetiti da iznajmljivači pod slobodne termine stavljaju kraj 8. ili početak 9.mjeseca.”- odgovorila nam je Dorotea.

“Naravno može se naći dobar apartman samo treba uložiti puno vremena i u nekim slučajevi pokušati se dogovoriti za cijenu. Osobno ne bih se složila da je sezona toliko loša barem u odnosu na ono što sam ja vidjela. Mislim da sve ovisi koliko je tko spreman izdvojiti. Za nas studente s ograničenim budžetom malo je teže nešto naći, ali za one koji imaju mogućnost izdvojiti više mislim da nije takav problem jer su luksuznija mjesta manje rezervirana.”- poručila je Dorotea.

Možemo zaključiti, da sezona ipak nije toliko loša. Domaći turisti će možda ipak profitirati ako se odluče izravno stupiti u kontakt s iznajmljivačima a ne rezervirati preko stranica koje uzimaju proviziju. Također, iznajmljivači koji imaju realne cijene i uložili su u pristojno uređenje apartmana, nemaju problema s popunjavanjem svojih kapaciteta.

Ana Vugrin/prigorski.hr

Facebook Comments