Krapinsko-zagorska županija u četvrtak je proslavila svoj dan na svečanoj sjednici Županijske skupštine na kojoj je, osim mnogih saborskih zastupnika te lokalnih čelnika iz sjeverozapadne Hrvatske, bio i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, koji je poručio kako je uvijek dobro doći u Zagorje i vidjeti i čuti dobre rezultate koje postiže ta županija.

U kratkom pozdravnom govoru Grčić je na svečanoj sjednici u Termama Tuhelj u Tuheljskim Toplicama nazočnima čestitao Dan županije, ističući kako je dio Zagorcima dao Bog, ali, dodao je, dosta su toga i sami napravili, na čemu im je iskreno čestitao.

Također je istaknuo kako se nada da će i dogodine doći na Dan županije, ali ne zna u kojem statusu te se, unatoč tome, nada pozivu. U izjavi za novinare rekao je da uspjesi i dobri rezultati Krapinsko-zagorske županije pridonose ukupnom gospodarskom oporavku Hrvatske. Ocijenio je da je ta županija uzor ostalima.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar naveo je uspjehe i dobre rezultate u posljednjih godinu dana. Istaknuo je povećanje zaposlenosti, koje je u postotcima najveće u Hrvatskoj, dobre rezultate u gospodarstvu i pokretanje novih investicija te rast broja noćenja i da je turizam jedna od strateških odrednica Krapinsko-zagorske županije.

Dodao je da su pokrenuti i neki projekti koji su najavljeni prije deset godina. Izgradnja brze ceste prema Mariji Bistrici jedan je od tih projekata, a prva dionica te ceste bit će otvorena već ove godine.

Osim toga, Kolar je spomenuo i dva problema u županiji. Jedan je proglašenje elementarne nepogode nakon pojave klizišta, koja su toj županiji učinila štetu veću od 80 milijuna kuna, a drugi smanjenje prihoda izvornog dijela proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave nakon izmjena dijela Zakona o porezu.

Kao i svake godine, svečana sjednica Županijske skupštine iskorištena je za podjelu nagrada istaknutim pojedincima i udrugama Krapinsko-zagorske županije.

Plaketa za životno djelo dodijeljena je Zorislavu Drempetiću Hrčiću, akademskom slikaru s više od 250 izložaba, a plakete za doprinos ugledu i promociji županije u zemlji i svijetu primili su Tomislav Kuharić, prvak Hrvatske u oranju i vlasnik najboljega hrvatskog rezultata na svjetskim natjecanjima orača, te Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Krapine koje ove godine slavi 140. obljetnicu.

Dobitnici plaketa Krapinsko-zagorske županije za iznimno postignuće u protekloj godini su Vlasta Krklec, ravnateljica Muzeja Hrvatskoga zagorja i voditeljica i autorica programa Ljetne geološke škole, te Zajednica udruga hrvatskih vojnih invalida Krapinsko-zagorske županije koja je 2014. godine sudjelovala u više aktivnosti i projekata na području županije.

Povelje Krapinsko-zagorske županije dodijeljene su Zajednici športskih borilačkih klubova “Hrvatski vuk” iz Budinšćine, Tuhelja i Velikog Trgovišća, iz koje su pojedinci ostvarili dobre rezultate na međunarodnoj i državnoj razini, zatim Mirku Majsecu, predsjedniku Županijske udruge uzgajivača konja iz Krapine, i Sanji Kovačić, dobitnici državne nagrade za volonterstvo.

Osim potpredsjednika Vlade Branka Grčića, na svečanoj su sjednici, među ostalim, bili i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović te ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

(Hina)

Fotografija: fah